Afdeling Gelderland Aprilbijeenkomst de 659e

De goede opkomst in maart verraste ons, tot onze verbazing zijn we weer met z’n negenen . Evenals vorige maand is Ton uit Maastricht weer van de partij, Cor is terug van zijn bijna drie maanden durende vakantie en Adriaan en Jaap meldden zich helaas af. Ook zonder Jaap’s foto’s is er toch een foto dankzij de telefoon van voorzitter Jan, waar Brenda uitstekend mee overweg kan. Na een lange afwezigheid weet Evert de weg naar ons te hervinden via een grensbenadering op zoek naar een parkeerplaats op de kortst denkbare afstand van onze bodega.

Ton biedt als eerste een drankje aan, hoewel hij niets specifiek te vieren heeft. Hij viert iedere dag en vindt het leuk af en toe bij ons te zijn. Vinden wij ook Ton, ook omdat je er zo’n lange reis voor over hebt. Terugkomend op het onderwerp excursies weet voorzitter Jan te melden dat Jaap de afgelopen week op verkenning is geweest op het terrein van de voormalige kazernes in Ede en aldaar het Oorlogs- en Garnizoensmuseum “De Smederij“ heeft bezocht. Volgens zijn informatie kunnen we daar terecht op woensdagmiddagen, waarbij naast een bezoek aan het museum tot ons aller geruststelling een drankje en hapje tot de mogelijkheden behoren. Jaap kan aan de slag met peilen van de belangstelling onder onze leden en het vastleggen van een datum.

Hans biedt ons ook een drankje aan omdat hij onlangs de leeftijd van eenenzeventig jaar heeft bereikt. Van harte Hans en nog vele jaren bij ons. Diverse onderwerpen passeren als altijd de revue, waarbij werd stil gestaan bij de spoorbreedtes van het nationale en internationale railvervoer. Hierbij kwam het transport per trein van onze gepantserde eenheden aan de orde tijdens de achter ons liggende koude oorlog. Gelet op de ontwikkelingen in Oekraïne kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat het herleven van oude tijden niet onmogelijk is.

Cor biedt ons een drankje aan om twee redenen, hij was namelijk jarig in december en hij heeft ons gemist tijdens zijn winterslaap van begin januari tot eind vorige maand op het eiland Tenerife. Cor vertelt hoe Tenerife historisch een bescheiden rol speelde. De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, in 1480 in Porto geboren, vertrok in 1519 met een vloot van vijf Spaanse schepen voor de eerste zeereis om de wereld op zoek naar de Spice eilanden. Op Tenerife sloeg hij voor de reis proviand in in El Medano, thans bekend om de berg Montana Roja en als surfparadijs. Straat Magellaan tussen Patagonie en Vuurland is naar hem vernoemd omdat hij er in 1520 als eerste Europese ontdekkingsreiziger  doorheen voer. Hoewel Magellaan vaak wordt vermeld als de eerste die de wereld rond zeilde stierf hij helaas tijdens de reis in 1521.

Zo komt er weer een eind aan een geslaagde en dankzij Cor leerzame bijeenkomst. Voor diegenen die lang niet geweest zijn kan ik u melden dat sinds 1965 uitsluitend het interieur van onze bodega is gemoderniseerd, maar de locatie onveranderd Koningstraat 87 in Arnhem is.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB