Bezoek Idar Oberstein

Op uitnodiging van de Bgen AD Hupka, die als voorzitter van de Freundeskreis der Artillerietruppe e.V aanwezig was op het gala 2016, werden we de

Lees verder »

september bijeenkomst

Onder de gastvrije, enthousiaste en deskundige leiding van onze gastheer, de Eerste Luitenant Gerard Sloot, kregen wij een goed beeld van wat er in het luchtruim boven ons gebeurt en wie er allemaal in actie komen wanneer er verdachte objecten worden waargenomen.

Het AOCS bewaakt en beschermt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar het nationale en door NAVO toegewezen luchtruim.

De hoofdtaken, gevechts- en luchtverkeersleiding oefenen ze niet alleen uit binnen Nederland maar ook ver daarbuiten, bijvoorbeeld in Amerika, Afghanistan, Bosnië en Afrika.

De toekomst van het AOCS ziet er bijzonder dynamisch uit. Invoering van nieuwe commandovoering- en radarsystemen en projecten met onbemande vliegtuigen staan gepland. Onlangs is Nieuw Milligen de thuisbasis geworden van de NAVO mobiele commandovoeringeenheid DARS NM. Deze internationale eenheid kan door de NAVO overal ter wereld worden ingezet om haar luchtoperaties te leiden.

Het operationele deel van het AOCS NM bestaat uit 711 Air Control Squadron dat de luchtverkeersleiding en de luchtgevechtsleiding verzorgt. Nadat we onze mobiele telefoons hadden ingeleverd mochten wij, onder strikte voorwaarden, deze zwaar bewaakte eenheid in de praktijk aan het werk zien.

De mannen en vrouwen voor deze speciale taken worden in eigen huis opgeleid door de School of Air Control. Wij maakten kennis met de geavanceerde simulatie apparatuur die voor de opleidingen beschikbaar was. Bij de 3 dimensionale torensimulator waanden we ons in een echte verkeerstoren. Rondom ons taxieden vliegtuigen naar de startbaan, anderen stegen op of landden. Bij de radar simulatoren meenden wij het echte verkeer in het Nederlandse luchtruim te zien.

Misschien wat minder spectaculair, maar absoluut onmisbaar voor zo’n organisatie is de logistieke eenheid, 970 Squadron. De mannen en vrouwen van dit squadron zorgen voor in stand houding van het materieel, de gezondheidszorg, de lichamelijke conditie, de bevoorrading en de geoefendheid van de AOCS’ers.

Spreekt vanzelf dat onze voorzitter, tijdens de borrel na afloop, onze gastheer uitgebreid bedankte voor deze interessante middag en dit onderstreepte met de overhandiging van ons levenselixer, Barbara Bitter.

Niet onbelangrijke bijkomstigheid, de borrel werd ons aangeboden door onze kameraad Otto van Rhoon die de dag tevoren 80 jaar was geworden. Nadat Piet Winckelmolen de jarige nog vele goede jaren had toegewenst en wij allen het glas hadden geheven op Otto’s gezondheid was het officiële deel van deze interessante dag afgesloten.

Login ledengedeelte VOAWEB
X