ALV 30 mei 2024

Verslag van de activiteiten op 30 mei 2024 van de Algemene Leden Vergadering 2024 en het jubileum van de Vereniging Officieren Artillerie – 75 jaar.

Lees verder »

Toos, een eeuw jong

Wie Toos niet kent heeft al een eeuw onder een steen gelegen. Toos, met lengte de oudste begunstiger van de VOA, Afdeling Oldebroek, weduwe van Jan de Koning, bekend onder de eenvoudige naam ‘King’. Toos is op 12 april 2023 honderd jaar geworden, een mijlpaal die slechts weinigen halen. Ter gelegenheid van dit hoogtepunt heeft de secretaris van onze Afdeling namens de VOA Afdeling Oldebroek haar een bezoek gebracht om haar namens ons allen te feliciteren en haar een bos van haar lievelingsbloemen overhandigd.

In een heel geanimeerd gesprek vertelde Toos nog enkele details uit haar actieve leven. Geboren en getogen in Leiden vertrok Toos in 1948 met de boot naar Indonesië als adjudant  onderofficier in het vrouwenkorps van het KNIL. Haar taak lag in de geneeskundige dienst bij de afdeling farmacie. In deze functie reisde zij heldhaftig heel Java door. In Batavia ontmoette zij de King en na het opsturen van verlovingsringen uit Nederland verloofden zij beiden in de tropische hitte.

Heel spannend vertelde Toos waarom zij daar verloofden. “Ja, je moet weten dat heel veel Nederlandse militairen een oogje op mij hadden, niet alleen vanwege mijn karakter maar ook vanwege mijn knappe kop. Vandaar!” Blijkbaar heeft Toos de laatste 74 jaar nog niets aan humor ingeboet!

In 1950 keerden beiden terug naar Nederland en traden in het huwelijk. Hier heeft ze Jan overal gevolgd tot in Epe. Door haar charme heeft ze vele mensen aan zich weten te binden en is ze zo actief als mogelijk is. Eén van haar activiteiten is het aanwezig zijn bij onze jaarlijks klootschietfestijn in het ASK om de strijd via de Kingsroad te volgen en het overhandigen van prijzen aan de jaarlijkse winnaars, een genot voor haar en de ontvangers.

Gesterkt door haar geloof blijft ze immer vrolijk en weet ze nog steeds anderen met haar verhalen zo te vermaken dat een bezoek aan haar geen plichtpleging is maar een genot: een mens om van te houden en dat doen we.

Login ledengedeelte VOAWEB