Na de laatste bijeenkomst, op vorig jaar februari op de Frederik kazerne in gebouw 147 samen met de vrienden van de VOC , hebben we eindelijk elkaar weer eens in de ogen kunnen kijken. Coronaproef, gevaccineerd en op veilige afstand. Alleen niet aan de bar in 147 op de Fkz, die vooralsnog niet voor september wordt vrijgegeven, maar aan de ruime bar van het KEK gebouw in het Majoor Jan Linzel Complex. Het voormalige IDL in Ypenburg. Voor velen was dit wellicht een brug te ver maar een select gezelschap wilde het MJLC toch wel eens zien en juli was per definitie de jaarlijkse haring bijeenkomst.


Bram laat Max weten dat hij zich wel heeft moeten haasten om van de schietbaan hier naar toe te komen terwijl Max alle geduld moest hebben voor het drukke verkeer op weg naar hier. Hans en Ferry hebben, als de OV-kenners, gebruik gemaakt van tram en bus. Stopt voor de ingang, wat een service.
Negen vaste bezoekers hebben zich om hen moverende reden afgemeld. Drie hebben op het laatste moment verstek moeten laten gaan. Waaronder ook onze voorzitter Kees, vanwege een plotseling opgelopen blessure. Terwijl Tony Viskil niet aanwezig kan zijn vanwege verblijf in het ziekenhuis voor operatie aan zijn voet. Wenst ons een goede bijeenkomst toe.


In het ronde tafelgesprek over zichtproblemen komt ook een oud prominent VOA-lid ter sprake, W.A.H.C. (Pim) Boellaard (1903-2001) die in de oorlog een zeer belangrijke rol in het verzet heeft gespeeld. In zijn ‘Dagboek over Oorlog en Verzet’, “De Angst voor Lafheid” komt dat in volle omvang tot uitdrukking. Ik kom erop omdat uit het onlangs verschenen boek “Pionier van het Verzet” over de Friese burgemeester Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942) blijkt dat hij en Pim sterke banden met elkaar hadden. Ze kenden elkaar van vriendschap vanaf de middelbare school, van de SROBA/SROOA promotiejaar 1927, van de bezoeken die hij in de eerste oorlogsjaren voor zijn arrestatie aan Pim als commandant van de Orde Dienst Utrecht bracht en tijdens het luchten op de binnenplaats van het Oranjehotel in Scheveningen waar ze elkaar voor het laatst zien. Alleen kunnen Boellaard uit cel 452 en Haersma Buma uit cel 680 dan nog communiceren via briefjes.
In de SB van maart 2001 lees ik dat Pim Boellaard zich voor ons Wapen onvergetelijk heeft gemaakt door o.a. zijn ontwerp van het Artillerie Monument op het ASK en zijn bemoeienis met monument ‘De gebrandschilderde ramen’ in de ‘Officierscantine’. Op het eerste raam staat de naam van de tijdens WO-II overleden Artillerie reserve-officier en vriend Sybrand Marinus van Haersma Buma. Terzijde, ook onze eerste VOA-penningmeester C.H.J.F. van Houten kwam uit dat promotiejaar 1927 net als A.Viruly van ‘Vliegklas 1926’ en oud KLM topman.
Al met al een goede bijeenkomst op het Majoor Jan Linzel Complex , waar we op 19 augustus a.s. nogmaals bijeen kunnen komen. (TvdP)