VOA OLDEBROEK BEZOEK KPU-BEDRIJF

6 oktober, een zonovergoten herfstdag, bezochten we samen met onze dames, die er al even stralend uitzagen als het weer, het KPU-bedrijf te Soesterberg.  Voor de hoofdingang werden we al opgewacht door de accountmanager, ons collega VOA lid, de luitenant-kolonel Elze Horlings. Voor enkelen van ons was het een hernieuwde kennismaking met een oude kameraad, voor alle deelnemers een warm welkom.

Onder het genot van koffie en cake start Elze, samen met zijn collega Ido, de presentatie van dit moderne, service gerichte, unieke bedrijf. Hoofdtaak van het KPU-bedrijf is om ervoor te zorgen dat elke militair niet alleen een uniform, camouflagepak en schoenen krijgt, maar ook persoonsgebonden uitrusting zoals een slaapzak, veldfles, zakmes en de vele andere dingen die wij vroeger bij de foerier haalden. Bovendien verstrekken zij de spullen die een soldaat nodig heeft als hij op missie gaat zoals zandkleurige kleding voor woestijngebieden en ski’s voor polaire streken. Of de bestelling nu komt vanuit een verafgelegen deel van de wereld of vanachter de laptop thuis, de klant krijgt het keurig afgeleverd. Daarnaast verzorgt men ook de historische uniformen die gebruikt worden op Prinsjesdag en vele ander ceremoniële gelegenheden. Naast Defensie worden, sinds enkele jaren, ook de Belastingdienst en Douane van uniformen en uitrustingsstukken voorzien!

Onder de ruim 150 medewerkers, voor het overgrote deel burgers, leeft een groot saamhorigheidsgevoel en klantgerichtheid staat hoog in het vaandel. Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid staan daarbij voorop. Naast het verstrekken van spullen krijgt ook de inname van kleding en uitrusting veel aandacht. Producten die niet in aanmerking komen om opnieuw te worden verstrekt worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van onverslijtbare tuinbanken. Dit proces levert jaarlijkse enkele miljoenen euro’s op!

Na de theorie is nu het moment gekomen voor het hoogtepunt van deze dag, de bezichtiging van het bedrijf.

Bij de eerste halte, een ware supermarkt van sportschoenen van diverse topmerken, waaruit iedere militair eens per jaar een stel mag uitzoeken, dachten wij met een mengeling van nostalgie en jaloezie terug aan de simpele zwarte gympies waarmee wij het in een grijs verleden moesten doen. Na een wandeling langs vele rekken jassen, broeken en ondergoed kwamen we bij een technisch hoogstandje, de gigantische, volautomatische installatie voor de “orderpicking” die er voor zorgt dat alle bestellingen verzameld en verzonden worden.De volgende verrassing was het NFP (Netherlands Fractal Pattern) camouflage patroon dat door Defensie in samenwerking met TNO is ontwikkeld. Deze gevechtskleding wordt in drie varianten geleverd, Green voor bosrijke gebieden in Europa, Tan voor droge gebieden zoals woestijnen en savannen en Blue voor onze collegae aan boord van oorlogsschepen. Deze laatste is niet bedoeld als camouflage. Een vierde variant, White, voor besneeuwde gebieden is nog in ontwikkeling. Omdat Elze inmiddels, zoals wij dat bezingen in het vierde couplet van ons Artillerielied, de sympathie en het vertrouwen van onze dames had verworven, lieten zij zich door hem de allernieuwste scherfwerende vesten aan passen. Ook de moderne helm, de lichtste ooit, die met perfecte pasvorm de allerbeste bescherming biedt werd op menig hoofd gepast.

Laatste programmapunt was de bezichtiging van de meest kleurrijke afdeling. Tussen de lange rijen prachtige gala uniformen van alle regimenten was er een tenue dat vooral de rijders in het gezelschap bijzonder aansprak. Het was een, door Ido met gepaste trotst getoonde, rijkelijk met gouddraad bestikte dolman van een officier van de rijdende artillerie ter waarde van vijftienduizend euro!

Nadat Paul onze gastheren Elze en Ido namens alle dames en heren bedankt had voor hun enthousiaste en deskundige promotie van het KPU-bedrijf en dit bezegelde met de overhandiging van de traditionele Barbara’s kruidenbitter begaven wij ons naar het op steenworp afstand, aan de Wegh der Weegen gelegen restaurant de Spitsheuvel, dat daar al vanaf 1808, aanvankelijk als tolhuis en herberg, is gevestigd. Met een diner á la carte dat in zeer geanimeerde sfeer werd genoten, besloten we deze dag met een zilveren randje.

Login ledengedeelte VOAWEB