VOA OLDEBROEK BIJEENKOMST 6 april 2023

Zelfs als je het actieve militaire leven achter je hebt gelaten, blijft de interesse voor verdere ontwikkelingen binnen defensie onverminderd. Militair zijn blijkt net iets meer dan een ‘normaal’ beroep! Bovendien wordt, onder andere door de oorlog in Oekraïne, de interesse voor technische ontwikkelingen nog meer versterkt.

Voldoende reden voor onze commissaris evenementen Nico Verweij om Lkol b.d. Hein Hegge en Lkol b.d. Herman van den Tempel, beiden voormalig projectofficieren belast met de invoering van de Boxer, een presentatie te laten houden over het technisch en tactisch kunnen van dit indrukwekkende en veelzijdige pantservoertuig.

Ter ondersteuning van de lezing stelde de Cdt 41e Afdeling, Lkol van der Veer, deze middag een “Boxer-commandopost” ter beschikking. Bovendien werd deze Boxer ook nog vergezeld door  een M577, in de artillerievolksmond ‘bakkerskar’ genoemd. Dit deed me toch even denken aan een oud flauw grapje dat luidde: Waarop heeft de soldaat recht? Antwoord: De soldaat heeft recht op zijn brood. Meestal werd dit dan ook nog gevolgd door: Wat heeft de soldaat en waarvan? Antwoord: De soldaat heeft twee paar schoenen waarvan een paar in de kast. Afgezien daarvan stond er een mooi stel voor onze neus.

Als je deze Boxer ziet, beneemt hij je bijna de adem, dit nog zonder de bekwaamheid van de chauffeur te hebben gezien. Je kunt een heleboel plannen maar natuurlijk niet dat op het moment suprême een auto in de weg staat. Als dan de chauffeur van dit geweldige voertuig achteruit rijdt door een ruimte die nog kleiner is dan zijn voertuig en toch nog twee centimeter aan ieder kant overhoudt, krijg je veel bewondering voor ’s mans rijvaardigheid. Ja, bij Defensie doe je soms het onmogelijke!

Tijdens de powerpoint-presentatie kwamen we van beide presentatoren al veel te weten van het technisch vernuft en de totstandkoming er van, zoals:

  • Wie waren betrokken bij het Boxer project;
  • De ontwikkeling en beproeving;
  • De overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende typen Boxer;
  • De eigenschappen van het voertuig: lengte tussen de 7,5 en 8,6 meter, breed 2,99 meter, hoog 2,37 meter, maximaal gewicht 35 ton, motor 650 pk, maximale snelheid 103 km/u.
  • En dan de prijs: drive module rond de € 3.000.000 en missie module rond de € 2.000.000.

Verder maakte we kennis met veel andere wetenswaardigheden zoals: design freese, industrial trials, user trials, VOSS, JFST, FCP en INF. In verband met de geopolitieke problemen op dit moment zal ik hier verder niet op ingaan! De Boxer is inmiddels in een aantal landen in gebruik. Voor sommige landen blijkt het toch best moeilijk om dit voertuig goed in te zetten en zo onopvallend in de omgeving te laten opgaan. Met name in Engeland blijkt dit een probleem.

Goed voorbereid togen we naar buiten waar de regen ons niet deerde om dit machtige apparaat te aanschouwen, aan te raken en er zelfs even in te mogen zitten. Na de bezichtiging werd ons praktisch inzicht nog verdiept door nog meer theorie, anekdotes en wetenswaardigheden. Om te voorkomen dat het diner er bij in zou schieten moest onze voorzitter er toch een einde aan maken en bedankte in vurige en bewonderende woorden de beide dappere chauffeurs.

Met nieuwe technische defensiekennis trokken we tenslotte op naar de cantine om bij een drankje nog wat verdieping te verkrijgen van een knappere  bd-er om daarna ons te laven aan een avondmaal op deze Witte Donderdag. Naar geest en lichaam te hebben versterkt konden we tevreden huiswaarts keren om ons voor te bereiden op het Paasfeest.

Chapeau voor de commissaris evenementen en zijn deskundige inleiders.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB