AFGHANISTAN 2008 Main Supply Route (MSR) Oregon

Mission:

Beveilig een konvooi van dertien civiele brandstoftrucks vanuit Kandahar AirField (KAF) naar Tarin Kowt (TK) over de Main Supply Road (MSR) Oregon.

Execution:

Een verkenningselement rijdt vooruit over de route om obstakels en hinderlagen te onderkennen en bescherming aan het konvooi te bieden. Het Fire Support Team (FST) bevindt zich bij dit verkenningselement (de schrijver van deze tekst maakt deel uit van het FST).

Tijdens de uitvoering van de patrouille wordt er op de ICOM radio een bericht ontvangen dat er een hinderlaag wordt voorbereid in de vallei die we binnen moeten rijden. Het FST geeft twee Nederlandse F16’s de opdracht om een show of force met flares uit te voeren. Na deze actie vertrekken beide F16’s terug naar de basis. Zonder directe luchtsteun rijden we de vallei binnen.

Zodra we de vallei binnen rijden vallen de eerste 82 mm granaten ons al om de oren. We geven gas en proberen uit de killzone te komen. Verderop in de vallei betrekt het FST een opstelling waarbij we goed zicht hebben op het konvooi dat langzaam de vallei binnen rijdt. Onze 81mm mortiergroep heeft inmiddels ook stelling betrokken. Er worden door ons vijandelijke posities onderkend op de bergrug die voor ons ligt. Het betreft een Observation Post (OP) en een mortierstelling van waaruit de insurgents (INS) met 82mm mortieren het konvooi onder vuur nemen. Onze C-FST maakt een gameplan en geeft de opdracht om met het 81mm mortier de vijandelijke OP te markeren met fosfor om deze daarna middels luchtsteun uit te schakelen. Intussen heeft de Joint Terminal Attack Controller steun aangevraagd en dit gekregen in de vorm van twee F18’s en twee Apaches vanaf TK. Zodra de luchtsteun aanwezig is, wordt de OP uitgeschakeld met een 500 ponder.

Terwijl we hiermee bezig zijn worden we zelf onder vuur genomen door een flink aantal INS fighters met klein kaliber wapens. Terwijl de C-FST overlegt met de tactische commandant om het konvooi zo veilig mogelijk de vallei door te krijgen, geeft hij opdracht aan de JTAC en de Forward Observer (FO) om de aanwezige INS in de vallei te onderdrukken met de twee apaches en onze 81mm mortiergroep. De JTAC onderdrukt met raketten van de Apaches de INS in de vallei en de 81mm mortiergroep grijpt de vijandelijke mortierstelling aan op aanwijzingen van de FO. Intussen zijn de INS tot op 150 meter genaderd, er wordt besloten om ook de mortieren over te laten gaan op het aangrijpen van de INS fighters op korte afstand van eigen troepen (Danger Close). Tijdens de gelijktijdige inzet van eigen mortiervuur en inzet van de Apaches vindt deconflictie plaats door zorg van het FST. Uiteindelijk lukt het om door inzet van eigen klein kaliber wapens, en door inzet van geïntegreerde vuursteun het konvooi te laten passeren. Wel moeten we een brandstoftruck achter laten waar de diesel via de kogelgaten naar buiten stroomt. De chauffeur (burger) is helaas getroffen in zijn hoofd en met de Casevac heli richting KAF afgevoerd. Na ruim 5 uur vechten, waarbij beide Apaches en de mortiergroep hun munitie volledig verschoten hebben, vervolgen we onze weg en komen we zonder verdere kleerscheuren aan in TK.

Deze korte schets van een actie, uitgevoerd door het FST van het KMarns in Afghanistan in 2008 is een goed voorbeeld van een actie die werkelijk is gebeurd, maar in de aanloop naar een missie niet realistisch getraind kan worden. Om dit soort acties realistisch te kunnen trainen zijn veel eenheden/spelers en materiaal benodigd. Daarnaast is het qua veiligheid niet mogelijk om op zeer korte afstanden daadwerkelijk vuursteun in te zetten. Het nieuwe simulatiesysteem biedt de mogelijkheid om dergelijke scenario’s wel heel realistisch te trainen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB