C-RAM peloton traint volop in het groen

In oktober zijn de militairen van het Counter-Rocket Artillery and Mortars (C-RAM) peloton , onderdeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), op oefening geweest op de Arnhemse heide. Tijdens de oefening ‘Heimdallr Defence’ lag de nadruk op het omgaan met mens en materieel tijdens verzwaarde omstandigheden. Het peloton is gespecialiseerd in het opsporen van raketten, artillerie, mortieren en drones.

Oefening ‘Heimdallr Defence’ refereert aan de Noorse mythologie waarbij de god Heimdallr beschikt over voorkennis, een goed gezichtsvermogen en een uitstekend gehoor. Voor het C-RAM peloton een toepasselijke naam aangezien zij werken met meerdere waarnemingssensoren. Het oefenterrein bij de Arnhemse Heide bood genoeg ruimte voor een realistisch scenario. De Operators hebben hun waarnemingssensoren tactisch ingezet voor het bewaken van gebied en in de rol van objectbewaking.

Wijze van optreden

Het peloton beschikt over ongeveer 30 militairen gespecialiseerd in het waarnemen van verschillende type drones. De systemen die zij hiervoor inzetten zijn onder meer compacte radarsystemen, infrarood- en dagcamera’s. Operators werken in teams en draaien verschillende diensten om continu het luchtruim te bewaken en indien nodig, andere eenheden te alarmeren. Regelmatig werkt het peloton samen met andere overheidsdiensten tijdens grote evenementen. Dronedreiging is een relatief nieuw fenomeen waarop de civiele instanties beperkt antwoord hebben. Het komt dan ook voor dat de dronedetectiesensoren van het C-RAM peloton gevraagd wordt voor nationale ondersteuning. De oefening heeft de militairen de mogelijkheid gegeven in verzwaarde omstandigheden te functioneren en tegelijkertijd de militaire basisvaardigheden te trainen.

Unieke capaciteit

Het C-RAM peloton biedt het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando de unieke capaciteit om drones waar te nemen. Het DGLC beschikt met de wapensystemen van andere eenheden van het commando, over middelen waarmee diverse luchtdreigingen kan worden aangepakt. Het DGLC kan wereldwijd, onder alle weersomstandigheden, op lange- en korte afstand, 24 uur per dag luchtverdediging leveren. Het C-RAM peloton is een onderdeel van 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’ en kan zorgen voor een tijdige alarmering tegen luchtdreiging en het verzamelen van informatie via hun waarnemingsmiddelen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB