Commando-overdracht Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings-commando

Kolonel Jan Blom heeft donderdag 12 maart het commando over het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) overgedragen aan zijn ranggenoot Jos Kuijpers. Onder belangstelling van de Commandant Landstrijdkrachten, de burgemeester en Venray en loco-burgemeester van Gemert-Bakel, familie, genodigden en inwoners van de gemeente vond ceremonie plaats op de paradeplaats van de Luitenant-generaal Best kazerne te Vredepeel. Vanwege ontwikkelingen rond COVID-19 vond de overdracht in aangepaste omvang plaats.

‘Als ik de 2,5 jaar terugkijk dan kan ik zeggen: we zijn niet alleen uniek qua samenstelling, we hebben ook unieke capaciteiten hier. We leveren waar ook ter wereld luchtverdediging, we kunnen dit 24/7, all weather, lange tijd achter elkaar volhouden. Als je nagaat dat dit met een organisatie gebeurt die eigenlijk 25% groter zou moeten zijn om alle rollen fatsoenlijk uit te voeren is dat een topprestatie’, aldus Jan Blom in zijn dankwoord richting de eenheid.

Kolonel Jos Kuijpers bedankte tijdens de ceremonie zijn voorganger en onderstreepte het belang van een sterke luchtverdediging. ‘Een heleboel assertieve landen en strijdende partijen hebben het luchtwapen herontdekt en gemoderniseerd. Daardoor komen hele nieuwe en goedkope offensieve wapens zoals drones en kruisraketten ter beschikking van tal van regimes en groeperingen die weinig scrupules kennen bij het inzetten van deze wapens.’ Kuijpers sprak zijn trots uit over de vakmensen van het DGLC en gaf aan zin te hebben in de uitdaging. ‘De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en we hebben geen andere keus dan deze ontwikkelingen volledig te omarmen’. Hierbij doelde kolonel Kuijpers onder andere de ontwikkelingen van onbemande drones en raketten, maar ook innovatieve tegenmaatregelen zoals lasers.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB