Contract getekend voor de realisatie van de nieuwe Advanced Stinger Trainer

Het Commando Materieel en IT (COMMIT) heeft met fabrikant BlueHalo een contact getekend voor de vervanging van de huidige Advanced Stinger Trainer (AST). Het project voorziet onze kazerne van een vernieuwde statische simulator en drie Mobiele Stinger Trainers (MST). Zo kunnen we in de toekomst opleidingen en trainingen met het Stinger wapensysteem blijven garanderen.

De levering van de statische simulator is gepland voor het vierde kwartaal van 2025. De mobiele trainers worden gefaseerd geleverd, waarbij de eerste in het tweede kwartaal van 2024 wordt verwacht. De vervanging en modernisering is noodzakelijk omdat de huidige AST het einde van zijn technische levensduur heeft bereikt.

Opleiden en trainen

De AST maakt het mogelijk het personeel op te leiden in de werking en de bediening van het Stinger-wapensysteem én het toepassen van vuurdoctrines. Ook is het mogelijk om personeel te certificeren op het gebied van vliegtuigherkenning. Daarnaast wordt tijdens de realisatie van dit project ook de huidige opleiding- en trainingsfilosofie verder ontwikkeld en verbeterd.

De nieuwe AST bestaat uit een dome (bolvormig 360° scherm) waarop luchtdoelen met realistische koersen in een moderne 3D-omgeving worden geprojecteerd. Verder bestaat de AST uit Stinger simulatiewapens, virtuele (nacht)verrekijkers, evaluatiemiddelen en voorwaarschuwingsmiddelen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB