Tijdens de 66e herdenking op vrijdagmorgen 3 mei jl. zijn op de Legerplaats bij Oldebroek (LbO) in ’t Harde, door het Wapen der Artillerie alle wapenbroeders herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Hierbij waren 12 jonge leden van de scouting met 2 begeleiders aanwezig evenals burgemeester J.W. Wiggers van de gemeente Hattem.
De indrukwekkende ceremonie vond plaats bij het Artilleriemonument. Dit monument heet officieel het “Monument voor gevallen artilleristen tijdens WO II, in Indonesië en Korea”. Het herinnert ons aan de artilleristen die op Nederlands grondgebied, in Europa en in Azië hun persoonlijke veiligheid ondergeschikt maakten aan onze veiligheid en aan de veiligheid van anderen.
De namen van alle omgekomen artilleristen zijn vereeuwigd in een ereboek in het mooie Artilleriemuseum waar deze geschiedenis levend wordt gehouden. De offers die zij brachten moeten tot nadenken stemmen over het grootste goed dat wij hebben: onze vrijheid.
Aan de plechtigheid ging een stille tocht vooraf. Vanaf de Officierscantine begaven de genodigden zich te voet naar het monument. Naast genodigden en gasten als oud-militairen, veteranen en burger belangstellenden stonden detachementen aangetreden van de Korpsen Veldartillerie, Rijdende Artillerie en Luchtdoelartillerie.
De traditionele krans werd gelegd door de Wapenoudste der Artillerie (WOA), brigade-generaal R.J. Jeulink samen met de Commandant Korps Veldartillerie, kolonel M.R.C. van Ockenburg. Hierna werd een minuut stilte in acht genomen. Een minuut waarin de aanwezigen zich realiseerden dat zij hier in vrijheid een minuut stil kunnen en mogen zijn.
Aansluitend volgde de toespraak van de WOA. In het jaar dat in Nederland het algemeen kiesrecht precies honderd jaar bestaat, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekozen voor het jaarthema: “In vrijheid kiezen”.
Hiermee staat het stil bij de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buitenwerkingstellen van deze rechtsstaat in de jaren 1940-1945, en de verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we daarbinnen genieten te waarborgen.
Na de toespraak speelde het Fanfare Korps Bereden Wapens (FKBW) het Wilhelmus.
Aan het einde van de stijlvolle ceremonie volgde het defilé, terwijl het FKBW passende koraalmuziek speelde. De aanwezige leden van de scouting hebben elk een bloem gelegd bij het monument. De herdenking was traditiegetrouw een waardige plechtigheid.