Duitse luchtverdedigers, onderdeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando hebben eind september volop hun kerntaken beoefend. Het beschermen tegen luchtdreiging op korte afstand is voor het eerst sinds de Corona-crisis op grote schaal beoefend door de Duitsers. Militairen werkzaam op het MANTIS-wapensysteem hebben een Live-Firing uitgevoerd en het tactische optreden werd beoefend door de eenheid uitgerust met het LeFLaSys systeem. Nederlandse militairen zijn momenteel werkzaam op het Duitse waarnemingssysteem in Mali.
De Duitse grondgebonden luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 (FlaRakGrp 61) valt sinds 2018 onder het commando van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Vanuit hun thuisbasis in het Noord-Duitse Todendorf hebben de Duitsers eind september intensief met hun wapensystemen geoefend. De Duitse militairen beschikken over het statische MANTIS wapensysteem en het flexibele LeFlaSys wapensysteem, beide geschikt voor het bestrijden van luchtdreiging op korte- tot zeer korte afstand.
Live-Firing
Het uitvoeren van een Live-Firing met het 35 millimeter geschut van het MANTIS-systeem, is voor de Duitse crews een belangrijk moment om ervaring met het systeem te krijgen. Het wapensysteem bestaat uit een vuurleidingscentrale, waarnemingsmiddelen en enkele 35 millimeter geschutstukken. Met een bereik van maximaal 20 kilometer is het systeem geschikt voor het verdedigen van legerbases en andere objecten tegen verschillende vormen van luchtdreiging. Waarnemingsmiddelen van de eenheid worden momenteel gebruikt om de Duitse militairen in Mali te alarmeren als er projectielen op de basis worden afgeschoten. Nederlandse luchtverdedigers van het DGLC zijn op dit moment op missie om deze taak samen met Duitse collega’s uit te voeren.
Tactisch optreden
De Duitse FlaRaGrp beschikt tevens over het Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys). Licht gepantserde, Wiesel rupsvoertuigen zijn uitgerust met Stinger-raketten en werken samen met een mobiele radar en commandocentrale. De luchtverdedigers van deze eenheid bieden eveneens bescherming tegen luchtdreiging op korte-tot zeer korte afstand. Tegelijkertijd met hun collega’s van MANTIS voltooiden zij de oefening Schnelle Wiesel waarbij een mix van ervaren en nieuwe militairen een Duits vliegveld moesten verdedigen. De luchtverdedigers hebben hierbij rekening moeten houden met zowel dreiging vanaf de grond, als vanuit de lucht.
Interoperabiliteit
Duitse en Nederlandse luchtverdedigers werken sinds enkele jaren intensief samen. Niet alleen kennis en ervaring worden gedeeld, ook traint men samen. Nederlandse luchtverdedigers volgen in Todendorf opleidingen om met de waarnemingsmiddelen van het Duitse MANTIS systeem te kunnen werken zodat zij samen met Duitse collega’s het Duitse kamp in Mali kunnen beschermen. Zowel de Nederlanders als de Duitsers kijken samen naar toekomstgerichte mogelijkheden binnen de korte- en zeer korte luchtverdediging waarbij interoperabiliteit zeer belangrijk is.
Mantis
MANTIS is de afkorting van Modular, Automatic and Network capable Targeting and Interception System, een grondgebonden luchtverdedigingssysteem dat raketten, artillerie- en mortiergranaten op korte afstand kan uitschakelen Mantis bestaat uit een vuurleidingscentrale, waarnemingsmiddelen en enkele 35-mm-geschutstukken. Met een bereik van 20 kilometer is het geschikt voor het verdedigen van legerbases en andere objecten.
Naast het 35 mm snelvuurkanon heeft het systeem ook waarnemingsmiddelen waarmee militairen gewaarschuwd kunnen worden voor een mogelijke granaatinslag. De systemen geven een voorwaarschuwing bij inkomende projectielen zoals raketten, artillerie, mortieren en drones.
LeFlaSys
Het Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys) bestaat uit licht gepantserde, Wiesel rupsvoertuigen die zijn uitgerust met Stinger-raketten. Samen met een mobiele radar en commandocentrale voeren zij het luchtgevecht. De luchtverdedigers van deze eenheid bieden bescherming tegen luchtdreiging op korte-tot zeer korte afstand. De Duitse grondgebonden luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 (FlaRakGrp 61) valt sinds 2018 onder het commando van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC).