Eerste Sinte Barbaraviering in het Caribisch gebied

De Barbaraviering is in Nederland ieder jaar een bekend fenomeen. De laatste jaren zijn er in de West steeds meer CLAS-militairen geplaatst, of als visiting asset aanwezig gedurende een oefening of als onderdeed van een rotatie Compagnie in de West (CidW). Voor zover terug te halen in de geschiedenisboeken waren er geen Barbaravieringen bij Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) in de West gehouden. Tijd om een nieuwe traditie te starten.

Ondanks de strenge Corona-maatregelen in Nederland, gaf het land Curaçao wel de mogelijkheid om een bijeenkomst te organiseren. Zowel vastgeplaatsten als tijdelijke bezoekers die verbonden zijn aan het wapenkruit, kwamen bijeen op Marinebasis Parera om ‘het kruitslijm uit den keel te reinigen’. Naast artilleristen was ook personeel aanwezig van onder andere de mortiergroepen, de genie, de EOD, ARTO’s (artillerie-officieren van de operationele dienst op marineschepen) en de Veteranenvereniging Curaçao waardoor een mooie mix ontstond tussen oudgedienden en operationele militairen. Voorafgaande aan het nuttigen van ‘het bittertje’ is nog even stilgestaan bij het ontstaan van de viering en de geschiedenis van de beschermheilige.

Het Fire Support Team van 42 Brigade Verkenningseskadron, dat samen met 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso bij een oefening van 43 BVE in de West aanwezig zijn, konden in verband met een druk oefenprogramma tijdens oefening ‘Carribean Poacher’ niet deelnemen aan de viering. Het FST en de mortierbedienaars hebben hierdoor een fles kruidenbitter aangeboden gekregen door de organisator om op een geschikt moment te kunnen nuttigen.

De bijeenkomst werd goed ontvangen, was met een opkomst van ruim 30 personen een prima opkomst voor een eerste keer en is vanaf heden het begin van een nieuwe traditie: ook een jaarlijkse Sinte Barbaraviering in de West. Voor volgend jaar heeft Marinekazerne Suffisant, ook op Curaçao, aangegeven gastheer te willen zijn voor de viering.

Eerste luitenant Dion Bremmer

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB