Koen Staelens - 2Comd Bn Aie
Koen Staelens - 2Comd Bn Aie

Even voorstellen</p><br /> <p>

Bij het verspreiden van dit Artillerie magazine ben ik ongeveer een jaar aan het werk in het Vuursteun Commando. Begin augustus 2019 heb ik de functie van Belgisch Liaison Officier in ’t Harde opgenomen. Het is niet mijn eerste optreden in een Nederlands midden, maar toch zal ik me even voorstellen.

Na mijn opleiding tot artillerieofficier in Brasschaat en tot Para-Commando in Marche-les-Dames ben ik mijn militaire loopbaan in 1996 begonnen in de Batterij Veldartillerie Para-Commando. In deze vuursteuneenheid van de Brigade Para-Commando heb ik volgende functies vervuld: pelotonscommandant, voorwaartse waarnemer en adjunct officier operaties. In een periode van zes jaar heb ik met deze fantastische eenheid drie operationele zendingen uitgevoerd; in Congo, Albanië en Kosovo. In 2000 heb ik ook de kans gehad om gedurende een periode van twee maanden met het Nederlandse Korps Mariniers aan de Wintertraining in Noorwegen deel te nemen.

Met de plaatsing in de Artillerieschool in september 2002 kreeg ik de functie Commandant Vuurschool. Gedurende drie jaar was ik verantwoordelijk voor de rijschool van de artillerie en alle opleidingen aan de houwitser M-109. Bij de introductie van de opleiding aan de houwitser 105 mm en de mortier 120 mm in de school in die periode werd er een beroep gedaan op mijn ervaringen uit mijn vorige eenheid.

In de zomer van 2005 trok ik voor vier jaar naar het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames. Na één jaar als Plaatsvervangend Commandant van de Schoolcompagnie werd mij de functie Commandant van de Kampcompagnie aangeboden. Tijdens deze interessante periode mocht ik een tweetalige compagnie bevelen.

Na de Vorming Kandidaat Hoger Officier werd ik in 2010 aangeduid voor de job van Vuursteun Officier van het Hoofdkwartier van de Lichte Brigade in Marche-en-Famenne. Tijdens die periode was ik tevens verantwoordelijk voor de organisatie van de certificatieoefeningen voor de Belgische detachementen ISAF die naar Kaboel vertrokken.

Na een tweede periode in het zuiden van het land werd ik geplaatst op de Staf van de Landcomponent (COMOPSLAND) in Evere. Als JTAC Program Manager begon ik aan de meest leerrijke ervaring uit mijn carrière. Het internationale karakter van de job heeft me enorm aangesproken. De opleiding van de Belgische JTACs in het SGLS lieten me kennis maken met de BEL-NLD-samenwerking op het vlak van de vuursteun.

In 2017 volgde op deze boeiende periode de functie van Plaatsvervangend Commandant van het Bataljon Artillerie. Op die manier kon ik terugkeren naar de vertrouwde omgeving van Brasschaat. De goede samenwerking met de Staf van het Bataljon is me zeker bijgebleven, maar de organisatie van The Battlefield Run (een militaire obstakel run met bijna 2000 civiele deelnemers) zal mijn korte verblijf in deze eenheid zeker markeren. Ik heb bovendien het geluk gehad om in 2019 een internationale opdracht naar Koeweit en Irak uit te voeren.

In mijn huidige functie wil ik mijn best doen om de samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse Artillerie op peil te houden. Het is me een waar genoegen om deze uitdaging de komende twee jaar tot een goed einde te brengen.

Ik blijf tijdens deze periode met mijn vrouw Ingrid en mijn twee kinderen, Laura en Arno in Kontich in België wonen, maar vaak kan je me tijdens de werkweek vinden in de omgeving van Harderwijk. Ingrid en ik zijn vrij sportief en gaan dikwijls samen fietsen of wandelen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB