Fabrieksopleiding PULS

Op 05-02-24 is begonnen met de fabrieksopleiding van het nieuwe raketsysteem: de PULS. Vanuit Israël en Tsjechië is een team van instructeurs en verantwoordelijke managers neergestreken in ’t Harde teneinde de 3 (deel)opleidingen te verzorgen. De eerste week bestond uit een zogenoemde ‘familiarisatiecursus’ voor chauffeurs die vervolgens de Tatra, het voertuig waar de PULS op geplaatst is, mogen verplaatsen. Deze cursus, verzorgd door 2 Tsjechische instructeurs van de firma Tatra, bestond hoofdzakelijk uit grofstoffelijke uitleg over het voertuig in zijn algemeenheid, het hydraulisch systeem, de motor, diverse elektrische componenten en meer, met als uitgangspunt dat de bestuurder in ieder geval op veilige wijze het voertuig moet kunnen verplaatsen en kleine storingen moet kunnen herkennen en verhelpen.

Vanaf 12-02-24 is begonnen met de Operator Course, de opleiding voor de bedienaars van het PULS-systeem. Deze opleiding verzorgd door 2 instructrices van de firma Elbit en is bestemd voor de toekomstige commandant lanceerinrichting en overig pelotonskader die vanaf 2025 daadwerkelijk gaan werken en optreden met het systeem. De inhoud is voornamelijk afgestemd op het gebruik van het Fire Control System (FCS) m.b.v. het Fire Control Panel (FCP). Hierbij moet gedacht worden aan het opstarten van het systeem (initialisatie), het doorlopen van een aantal ingebouwde automatische controles (Built In Test), het fysiek controleren van een aantal zaken van het raketsysteem. Vervolgens wordt de PULS beladen: het beladen van de PULS gebeurd met de Launcher Pod Containers (LPC’s) waarin de raketten zich bevinden. Dankzij de hulp van de YBZ van de hoofdkwartierbatterij van 41AFD is ook daadwerkelijk het beladen en ontladen van LPC’s beoefend. Week 2 zal bestaan uit herhalingen van de eerste week, gebruikersonderhoud, volledige initialisatie en het PULS-systeem gereed maken voor het kunnen afvuren van raketten en het afleggen van een theoretische en praktische toets.

Na afloop van de Operator Course zal op 26-02-24 de monteursopleiding van het bovenstel (de eigenlijke PULS) plaatsvinden. Hier zal voornamelijk personeel van 431 herstelpelton, 301MatLogPel en het OTCLOG aan deelnemen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB