Final product Readiness and launch > GM200 MM/C

Vanaf 2011 is Defensie samen met Thales de samenwerking aangegaan om een nieuwe grondgebonden radar te ontwikkelen. Wat begon als een experiment in een zeecontainer, is uitgegroeid tot het hoog mobiele radarsysteem wat nu bij Defensie geïmplementeerd gaat worden. De GM200 MM/C (Ground Master 200 Multi Missie Compact) is het eindproduct van deze lange en intensieve samenwerking. Een technologisch zeer hoogstaande robuuste mobiele radar, waarlijk geschikt voor multi-missie inzet bij zowel het VustCo als het DGLC. Binnen Defensie zullen we de radar gaan aanduiden als de Multi Missie Radar (MMR).

Ten eerste is het de nieuwste technologisch hoogstaande radar binnen een succesvolle reeks systemen van Thales Nederland. Ten tweede zit de kracht van het systeem in de capaciteit om tegelijkertijd meerdere soorten doelen te detecteren en te verwerken (waar voorheen verschillende soorten radarsystemen voor nodig waren). De radar heeft een zeer hoog onderscheidend vermogen, om bijvoorbeeld vogels van UAS te kunnen onderscheiden. Maar ook om ricochettes en vreugdevuren van klein kaliber projectielen niet vals als mortieren te rapporteren. Omdat zowel het DGLC als het VustCo hetzelfde systeem krijgen, zal ook deze onderlinge samenwerking intensiveren. Als laatste is dit een versterking van de civiel militaire samenwerking met Thales, waarbij zelfs reservisten vanuit Thales aan de slag gaan als adaptieve operators op het systeem bij het VustCo.

Agelopen 14 en 15 februari stonden in het teken van een nieuwe fase in de goede samenwerking. Namelijk de fase van het uitleveren en implementeren van de MMR.
Dit tweedaagse event is georganiseerd door zowel Thales op 14 februari in Hengelo als personeel van het VustCo en DGLC op 15 februari op de legerplaats bij Oldebroek (Lbo). Daar waar het programma in Hengelo met name inging op de overdracht naar Defensie, het systeem zelf en de productiefaciliteit was de primaire focus op de 15e de toepassing binnen Defensie. En dit betrof niet alleen de Nederlandse krijgsmacht, maar ook de partnerlanden Noorwegen en Denemarken.

Het event op de Lbo heeft een kleine 200 (inter)nationale militaire en civiele bezoekers in het brandweerkazerne (voor de gelegenheid omgebouwd tot evenementenhal) mogen ontvangen, naast een event met 20 genodigden van verschillende media. Dit werd afgetrapt met een welkomstwoord door de Brigade-Generaal Van Ockenburg. Hierbij werd het belang en de urgentie van de introductie van dergelijke sensoren in de vuursteunketen onderstreept en werd de koppeling gemaakt met het huidige dreigingsbeeld waar Nederland mee wordt geconfronteerd.

Na dit welkomstwoord werd de implementatie van de GM200 MM/C in zowel Nederland, Noorwegen en Denemarken toegelicht middels verschillende presentaties. Daarna was het de tijd voor het hoofdevent van de dag. Presentaties en feitelijke gegevens zijn natuurlijk belangrijk en interessant, maar uiteindelijk wil iedereen natuurlijk gewoon zien wat de GM200 MM/C in huis heeft.

Dankzij de 41 Afdeling Artillerie (Abt, 2x PzH2000NL), 107 Aerial Systems Batterij (JISTARC, UAS capaciteit) en het KCW&M (81mm mortier) konden we demonstreren hoe makkelijk het systeem UAS systemen (PUMA) en 155mm & 81mm projectielen detecteert en rapporteert. Middels een reeks aan TV schermen konden alle genodigden live meekijken met de 2D & 3D viewer van de radar en een live stream waarop de verschillende schietende eenheden te zien waren. Hierbij heeft de radar laten zien niet alleen heel snel projectielen in de lucht te detecteren, maar dat hierbij individuele afvuurlocaties zeer accuraat zijn berekend terwijl het systeem zonder moeite de 2 PUMAs bleef detecteren. Op de achtergrond van de 3D viewer was ook nog eens te zien dat tegelijkertijd een hele reeks air-liners werden getrackt. Al met al kan gesteld worden dat het een indrukwekkende demonstratie is geweest van de capaciteiten. Het enige wat helaas niet door kon gaan was een Fly-by van een L39 vanwege de stevige regenbuien in de ochtend.

Na een goede lunch op locatie was het tijd voor de laatste demonstratie van de dag. Kenmerkend aan het systeem is dat deze niet alleen zeer hoge performance op het gebied van detecteren, maar ook in de snelheid waarmee het systeem ontplooid en ge-redeployed kan worden (ongeveer een minuut). Nadat alle genodigden buiten waren verzameld, kwam het radarvoertuigen oprijden en kwam binnen een minuut in stelling. Nadat is getoond dat de radar zowel in rotating (360° roteren) als staring (90° in elke willekeurige hoek) was het systeem in no-time weer gereed voor verplaatsing.

Het event kan met recht worden beschouwd als een succes. Dat was ook direct al terug te lezen op verschillende internationale media. Na dit succes volgt nu de stap waar we als gebruiker het meest naar uitkijken: De integratie van de MMR. Nu de eerste systemen onze kant op komen, volgt een periode waarin we de systemen zullen integreren binnen onze organisatie, eenheden en systemen. De MMR zal verder geïntegreerd worden in de Scania cabine, opleidingen zullen gegeven gaan worden, de logistieke keten moet verder worden ingericht en de laatste hand wordt gelegd aan de handboeken. Deze nieuwe fase in een belangrijk traject om onze Nederlandse vuursteun en luchtverdedigingscapaciteit te versterken. Het integreren van hoogwaardige sensoren stelt ons in staat het diepe- en luchtgevecht te kunnen voeren met vuur. En met de introductie van deze capaciteit binnen de vuursteun en luchtverdediging is de Nederlandse krijgsmacht een stap dichterbij om succesvol het gevecht van morgen te kunnen voeren.

Bedenk een naam

Wist je trouwens dat de Noren en Britten zich beraden op een nieuwe naam voor het systeem? De Britten noemden hun Arthur radar Mamba en de Noren verwijzen vaak naar hun oude goden mythologie. Aangezien de GM200 MM/C niet lekker bekt staan we open voor ideeën van de lezers voor een naam die recht doet aan het systeem!

We horen graag van jullie.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB