Helden op kunstwerken

Op 25 oktober 2023 heeft in het gemeentehuis van de gemeente Westland de naamgevingsceremonie van het A20-viaduct over de Coldenhovelaan in Maasdijk plaatsgevonden. Het viaduct is vernoemd naar de in Bosnië in 2001 omgekomen kanonnier der eerste klasse Bas Alsemgeest. Bas was geplaatst bij 14 Afdva. Zijn eenheid ging als Crowd and Riot Control (CRC) eenheid naar Bosnië om stand-by te staan tijdens de verkiezingen. Tijdens een training van het CRC peloton is door een noodlottig ongeval Bas Alsemgeest om het leven gekomen.

Tijdens de ceremonie waren familie en vrienden, de gemeente Westland inclusief veteranen uit die gemeente, Rijkswaterstaat en (namens het korps Veldartillerie) de lkol Heidekamp en aoo De Vries aanwezig. De familie gaf aan trots te zijn op deze naamgeving. Indrukwekkend was te zien dat een groot deel van de vriendengroep van Bas (collegae uit 2001) ook aanwezig was. Een toonbeeld van kameraadschap binnen ons wapen.

De naamgeving van kunstwerken van Rijkswaterstaat is een initiatief van het Veteranenplatform. Militairen omgekomen tijdens een vredesmissie bij de uitoefening van hun taak komen voor naamgeving in aanmerking. Dit gebeurt altijd in overleg met de nabestaanden. Het project loopt sinds 2020 en hoopt in 2024 alle bijna 50 naamgevingen uitgevoerd te hebben.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB