In Memoriam Jan Koster 1942 – 2024

Luitenant-kolonel der Artillerie

Jan is geboren op 11 augustus 1942. Hij heeft een paar jaar in Sukabumi (Indonesië) gewoond. Maar het grootste deel van zijn jeugd woont Jan in de gemeente Emmen waar hij zijn HBS-diploma behaalt. Daarna gaat hij chemie studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Tijdens zijn studie wordt Jan opgeroepen voor de dienstplicht. Hij onderbreekt de studie en wordt opgeleid tot reserve officier van de Artillerie. Jan vindt Defensie zo interessant dat hij ervoor kiest om hier zijn beroep van te maken.

Hij wordt geplaatst bij de 43ste AfdVA in Havelte (bij Steenwijk). Samen met zijn vrouw Nel krijgt hij drie dochters. Nel is goed op de hoogte van de Defensie onderdelen die op het oefenterrein actief zijn. Als zij de honden uitlaat informeert zij diverse militairen, als deze even de weg kwijt zijn, waar hun onderdeel zich bevindt op het oefenterrein. In deze tijd volgt Jan een training parachutespringen. In 1974 breekt hij zijn been bij een landing. Hierdoor mag hij niet meer springen van zijn echtgenote Nel.

In 1977 wordt Jan met zijn gezin overgeplaatst naar Seedorf in Duitsland bij de 41ste AfdVA. Hier vervult Jan de belangrijkste functies om in aanmerking te komen voor verdere bevordering. Zijn vrije tijd besteedt Jan onder meer aan zweefvliegen. Hij behaalt zelfs een brevet voor instructeur zweefvliegen. Marius van Pelt, waarmee hij samen cursussen heeft gevolgd en waarnemers heeft geoefend op de Noord-Duitse laagvlakte herinnert Jan als een uitstekend zweefvlieg instructeur. Verschillende collega’s hebben genoten van de gastvrije uitnodiging die Jan toonde bij de vraag om een keer mee te vliegen.

In 1983 wordt Jan uitgezonden naar Libanon in de Bataljonsstaf bij de sectie Operatiën van Dutchbat. Daarna volgt een functie in Breda op het Opleidingscentrum Artillerie en de opleiding voor Officieren Speciale Diensten.

Na 5 jaar wordt Jan geplaatst bij de 11de AfdRA in de functie van Hoofd Operatiën en plaats vervangend afdelingscommandant. Jan was erg trots op de periode dat hij bij het Korps Rijdende Artillerie heeft gediend. Hans Schumacher heeft als afdelingscommandant altijd veel lof over het functioneren van Jan. Hans vond Jan ook wel erg eigenwijs, maar bestempelde dit kenmerkend gedrag, passend bij zijn functie.

Voor zijn tweede uitzending gaat Jan in 1992 voor 12 maanden naar de Sinaï als Luitenant Kolonel bij de Multi National Forces and Observers, die toezicht hielden op het vredesverdrag tussen Israël en Egypte.

Na deze bijzondere ervaring vervult Jan zijn laatste dienstjaren bij het Artillerie Opleidings Centrum in Oldebroek. Hij is ook nog 6 maanden plaatsvervangend Commandant van dit centrum onder de nieuwe naam: Opleidings en Trainings Centrum Vuursteun.

Als post actieve officier gaat Jan culturele reizen organiseren. Hij blijft in die periode ook een trouw bezoeker van het jaarlijks Diner de Corps van het Korps Rijdende Artillerie, van de bijeenkomsten die de VOA afdeling West-Brabant en de Koninklijke Vereniging van Eervol ontslagen Officieren organiseren. Ook de bijeenkomsten onder de naam Stafborrel AOC bezoekt Jan regelmatig.

In 2012 komt zijn vrouw Nel, waarmee hij een innige band had, te overlijden. Deze periode zonder zijn lief is niet gemakkelijk voor Jan. In de persoon van Henrice Hanegraaf vindt Jan later een passende vriendin, om samen te genieten van de jaren tot nu.

Jan, we wensen jou nu alle rust, je hebt het verdiend.

Breda, 6  juli 2024
Frans J.M. Dirks
LKol der Rijdende Artillerie b.d.

Login ledengedeelte VOAWEB