De Charlie – “Viking” – Batterij voelt zich, zoals de naam doet vermoeden, goed thuis in het hoge noorden. De 120mm-mortieristen konden dan ook niet ontbreken bij de Joint Fires Exercise (JFX), die afgelopen september plaatsvond in Noorwegen. Deze vuursteunoefening, georganiseerd door het Korps Mariniers, maakte dit jaar deel uit van de Joint Mountain Training (JMT). Doelstellingen waren trainen in bergachtig terrein en het certificeren van de deelnemende Fire Support Teams.
In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste Lessons Learned/Lessons Identified die gedurende de vierweekse oefening aan het licht zijn gekomen, bekeken vanuit pelotonsniveau.
Oefenen in isolatie
Zoals veel eenheden heeft de Charlie Batterij, als gevolg van de Coronacrisis, de afgelopen periode waar mogelijk thuisgewerkt. Het aantal trainingsmomenten werd hierdoor beperkt, waardoor de batterij niet de optimale voorbereiding had op de omstandigheden waarmee we in Noorwegen te maken kregen. Een Lesson Learned is dat we, ondanks de beperkingen die het coronavirus ons oplegt, creatief moeten zijn om onze getraindheid te behouden. De JFX is een mooi voorbeeld van de manier waarop er in tijden van corona toch getraind kan worden in ‘bubbels’. Zo was er een tweeweekse quarantaine voorafgaand aan de oefening. Na deze quarantaine was de trainende eenheid ‘coronavrij’, mits de bubbel gehandhaafd werd. Dit bleek goed uitvoerbaar, waardoor wij eindelijk weer konden trainen zoals we gewend waren van voor de coronacrisis.
Sustainment
Hoewel de batterij vaker in het Noorse landschap heeft geopereerd, zijn er meerdere zaken naar voren gekomen die het mortieroptreden in bergachtig terrein – in combinatie met weersinvloeden – extra uitdagend maken in deze tijd van het jaar. De sneeuw die tijdens de jaarlijkse Joint Arctic Training een uitdaging vormt, zorgt ervoor dat het terrein in het najaar erg moerassig is. Dit bleek tijdens de JFX een uitdaging voor het optreden van de Batterij, aangezien de wielvoertuigen regelmatig niet in staat waren stellinglocaties te bereiken en er dus rupsvoertuigen van het Korps Mariniers moesten worden geleend. Het gebruik van de BV (zoals al gebeurd tijdens de Arctic Training) is dus ook in dit jaargetijde wenselijk. Het herfstweer in de bergen bleek overigens extremer dan verwacht. De zware regen, hagel en harde wind zorgde voor een gevoelstemperatuur tussen de -20 °C en de -29 °C. Dit, in combinatie met het feit dat de Batterij optreedt met open voertuigen, zorgde ervoor dat het voortzettingsvermogen snel verminderde. Bij langdurige inzet in the open blijkt het onder dergelijke omstandigheden – met de huidige middelen – lastig om personeel en materieel inzetbaar te houden. De hoop is nu gevestigd op de vervanging van de rupsvoertuigen van het Korps Mariniers; volgens planning worden er voldoende nieuwe voertuigen aangeschaft om ook de Charlie Batterij te voorzien.
Fireplans
Het hoogtepunt van de oefening was zonder twijfel het schieten van fireplans. Een fireplan is een voorbereid vuur waarin doelen al in de commandovoering worden gekoppeld aan een moment in tijd en een specifiek vuursteunmiddel. Op deze manier wordt er een tijdsbalk gecreëerd voor de complete vuursteunketen per fase in het gevecht. Deze procedure die de Mariniers nog altijd trainen, maar bij de Landmacht niet meer beoefend wordt, blijkt een uitdaging voor zowel vuurleiders als de stuksbediening. De uitdaging voor de vuurleider ligt hier bij het coördineren van het vuur in de tijd, zodat met het juiste wapensysteem op het juiste moment een effect wordt genereerd in het voorterrein. De uitdaging bij de stukken ligt vooral in het aantal granaten dat in een korte periode wordt voorbereid en verschoten. Het fireplan vergt dus een behoorlijke inspanning van het peloton in de voorbereiding en uitvoering, maar draagt op alle niveaus bij aan de getraindheid van de eenheid.
Samenwerking
De samenwerking met het Korps Mariniers wordt door de Charlie Batterij altijd als erg prettig ervaren. Ook tijdens de JFX werd de Batterij weer gezien als volwaardig partner en er heerste een sfeer waarin van elkaar geleerd kon worden. Na de JAT en de JFX heeft de Charlie Batterij steeds meer ervaring in het samenwerken met de Mariniers. Dit maakt het samenwerken steeds makkelijker en in de toekomst dient deze samenwerking dan ook bestendigd en verder verbeterd te worden.
Hoewel zeer uitdagend, is de JFX een uitstekende training gebleken voor de Charlie Batterij.
Dankzij het uitdagende terrein en de soms barre omstandigheden, volgden de leermomenten elkaar in rap tempo op. Hoewel het materieel soms wat te wensen overliet en de getraindheid door de Coronacrisis niet meer optimaal was, heeft de Charlie Batterij een goede oefening neergezet waarbij ze zowel hun eigen vaardigheden verhoogd hebben als hebben bijgedragen aan het succesvol afsluiten van de JFX.