Op 8 januari jongstleden is het kanon onder niet geringe belangstelling teruggeplaatst op de sokkel in het centrum van Susteren. Het oude Duitse anti-tank kanon, een doorontwikkeling van een luchtafweergeschut, speelt een belangrijke rol in de evenementen rondom 75 jaar bevrijding.
Kapitein D.J.P.C. (Donny) Demmers
Hoofd Sectie Communicatie, Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, Koninklijke Landmacht, Ministerie van Defensie
Met het verplaatsen en afleveren van een monumentaal kanon hebben de monteurs en bergers van 13 Herstelcompagnie een bijzondere klus geklaard.
Voor de militairen van het 133 Herstelpeloton en 13 Luchtverdedigingsbatterij een uniek trainingsmoment dat de nodige voorbereidingen heeft gekost.
De steunverlening is via regionale contacten van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) tot stand gekomen. De Werkgroep Kanon Echt-Susteren kwam in contact met Luitenant-kolonel Kuijpers, plaatsvervangend commandant DGLC, die mogelijkheden zag om de technische experts van 13 Herstelcompagnie in te schakelen. Het 113 Herstelpeloton levert vanaf de kazerne in Vredepeel steun in de vorm van technische expertise in de vorm van herstelcapaciteit aan de luchtverdedigers van het DGLC. De verplaatsing van het kanon leverde de militairen van het peloton een mooi oefenmoment op.
Monument
Het kanon dat verplaatst is, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Duitse zijde dienst gedaan. Het is een zogenaamde PAK-43, een anti-tank kanon dat zijn oorsprong had als luchtafweergeschut. Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland heeft de plaats Susteren lange tijd aan de frontlinie gelegen waarbij het zwaar beschadigd is geraakt. Het kanon is destijds tijdens gevechten ingezet. Nadat de plaats is bevrijd in januari 1945, heeft de toenmalige Britse commandant het kanon als herinnering aan de gemeente geschonken. Werkgroep Kanon Susteren riep de steun in van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando voor deze bijzondere steunverlening.