Leiderschapstraining Den Helder

Van woensdagmiddag 10 april t/m donderdagavond 11 april heeft een groot deel van de Alfa ‘wolven’ batterij van de 41e afdeling Artillerie deelgenomen aan een leiderschapstraining in Den Helder.

De oefening had een drietal oefendoelstellingen:

  • Verhogen saamhorigheid binnen de batterij
  • Trainen leiderschap niveau 2 (inclusief plaatsvervangers)
  • Versterken mentale weerbaarheid

Ondanks dat de nadruk lag op niveau 2 waren er in ‘het einde van de wereld’ voldoende prikkels voor eenieder, fysiek dan wel mentaal. De opzet was vrij eenvoudig: vier groepen onder leiding van een junior onderofficier en een plaatsvervanger. Elke groep werd begeleid door een praktlijkleermeester (PLM), een junior onderofficier met meer ervaring. De PLM’ers werden op hun beurt begeleid door een mentor, in dit geval de OPC van het Alfa peloton. Uiteindelijk werden er met elke opdracht en bijbehorende evaluatie dus meerdere lagen getraind.

De oefening begon op woensdag met een verplaatsing vanaf de LTK naar Marinezwembad de Heersdiep. Hier aangekomen werd de batterij aangemeld bij de sport en moesten de groepen omkleden en afwachten in de kleedkamer. De nodige zenuwplasjes werden nog gedaan en men probeerde ook even het zwembad in te turen om te kijken wat er op de planning stond. De groepen werden door de sport geblinddoekt en in een sliert meegenomen langs de rand van het zwembad, door een rubberen boot heen, naar de duikplank. Aldaar werd de groepscommandant door de sportspier als eerste van de duikplank af gepraat, waarna de groepscommandant zijn/haar personeel van de duikplank moest ‘begeleiden’. De meeste mensen kwamen bij dit onderdeel prima toe aan hun mentale prikkel.

Na de duikplank werd een groepshindernisbaan opgetuigd die daarna, op tijd, genomen werd door de groepen. Natuurlijk zou de winnende groep die avond een presentje krijgen. De hindernisbaan was voor sommigen een fysieke en zelfs mentale prikkel. De groepscommandanten kwamen in ieder geval aan hun trekken vwb leidinggeven. De middag werd afgesloten met evaluaties en KL1 in de eetzaal in de Nieuwe Haven. In de avond betrok de batterij de legering en vervolgend ‘de Witte Raaf’, een flinke bar in de Nieuwe Haven. Hier werd, onder genot van een aantal alcoholische versnaperingen, de dag afgesloten.

Na het appel en ontbijt op donderdagochtend vertrok de bus richting Marinekazerne Erfprins. Hier stond de hele dag leiderschapstraining in de palenbak op het programma. De batterij werd opgevangen door twee instructeurs van de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SMVBO). In de ochtend kreeg de hele club theorieles over bewustwording, feedback en het SLII model. Vooral voor de kaderleden en leidinggevende korporaals was dit interessant, maar ook een aantal kanonniers vielen positief op door hun actieve houding. Niet geheel verassend waren er ook kanonniers die wat meer moeite hadden om wakker te blijven, maar daar speelde de instructeurs goed op in.

Aan het eind van de ochtend werd de opdracht van de palenbak verstrekt aan de groepscommandanten. De vier groepscommandanten werden daarnaast nog aangestuurd door een junior onderofficier. Er moest een constructie gebouwd worden om al het personeel over het water van de palenbak heen te krijgen; geen simpele taak voor mensen met weinig technisch inzicht. De opdracht werd uiteenlopend aangelopen en in dit proces waren dan ook genoeg aandachtspunten waar de PLM’ers mee aan de haal konden. Na de (warme) lunch werd er gekleed voor de palenbak en gingen de vier groepen van start. Het proces liep bij de ene groep soepeler dan bij de andere groep, en na ruim 3 uur heeft een deel van de club zelfs de overkant gehaald. Het water lag intussen vol met drijvende constructies die het helaas niet overleefd hadden. Ook enkele kanonniers hielden het niet droog en vielen in het water. Al met al genoeg te zien voor de PLM’ers om terug te koppelen met de groepscommandanten en plaatsvervangers. De ‘afwas’, wij noemen het evaluatie, werd dan ook gedaan in de Echo’s en hier werd de oefening afgesloten.

Het was een succesvolle oefening die ondanks de korte duur genoeg nuttige evaluatiepunten opleverde. Daarnaast was het ook een eyeopener; Den Helder is niet de eerste locatie waar Artilleristen gaan zoeken om te trainen maar biedt uitstekende mogelijkheden, vooral op het gebied van leiderschap en teambuilding. Vanwege de korte duur van het programma kwamen we bijvoorbeeld niet toe aan de escape room waar het SMVBO ook over beschikt, en zo zijn er nog meer mogelijkheden. De gastvrijheid en samenwerking met het SMVBO mag ook zeker genoemd worden, de instructeurs aldaar waren enthousiast en hebben zat kennis waar ook wij Landmachters nog van kunnen leren.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB