Luchtdreiging detecteren met akoestische sensoren

Luchtdreiging detecteren met </p><br /> <p>akoestische sensoren</p><br /> <p>

De bestrijding en opsporing van Unmanned Aircraft Systems (UAS) binnen Defensie deze week een nieuwe stap gezet met het testen van een akoestische sensor. Het Joint Nucleus Counter-UAS Test Center is haar waarnemingsmogelijkheden aan het doorontwikkelen om de laatste ontwikkelingen in het gebruik van ‘drones’ te kunnen aanpakken. Het waarnemen door middel van geluid speelt hierin een belangrijke rol. Deze week zijn er op de Luitenant-generaal Bestkazerne op Vredepeel diverse succesvolle testen uitgevoerd.

De ontwikkelingen op het gebied van onbemande vliegende systemen, ook wel drones genoemd, gaan razendsnel. De mogelijke toepasbaarheid van deze apparatuur in de handen van kwaadwillenden is Defensie niet ontgaan en heeft recent het Joint Nucleus C-UAS opgericht om gepaste maatregelen te kunnen nemen.

Binnen het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) is kennis en ervaring aanwezig op het gebied van detectie, classificatie en identificatie van Unmanned Aircraft Systems. Zo zijn de militairen van het C-RAM peloton van 13 Luchtverdedigingsbatterij dagelijks bezig met deze taken.

Het Joint Nucleus Test Center, op de Luitenant-generaal Bestkazerne op Vredepeel, is een paarse eenheid die de Krijgsmachtsbrede kennis en kunde gebruikt voor een effectieve bestrijding van deze vorm van luchtdreiging.

Concept-ontwikkeling

Het tijdig detecteren van een luchtdreiging is al sinds de oprichting van de luchtverdediging in Nederland een belangrijke stap in de bestrijding van deze dreiging. Met het huidige gebruik van ‘drones’ binnen verstedelijkt gebied is het vaak lastig de traditionele manieren van detectie in te zetten. Om toch tijdig te kunnen reageren worden er de komende tijd diverse systemen getest waarbij het geluid van de drone moest worden gedetecteerd. Hierbij is onder meer gekeken naar bruikbaarheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit. Het Test center krijgt met deze test inzicht in de mogelijkheden en effectiviteit van akoestische detectie. De komende tijd is de eenheid bezig met het Concept Development en Experimentation traject waarna mogelijk operationele inzet volgt.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB