Luchtverdediging belangrijk bij Iron Wolf 2019

In november waren de Duitse luchtverdedigers van Flug Abwehr Raketen Geschwader 61 uit Todendorf druk b met het leveren van Luchtverdediging in Litouwen tijdens de grote oefening Iron Wolf 2019. De Duitse eenheid, die onder bevel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) valt, levert een bijdrage aan de Enhanced Forward Presence-Battlegroup Litauen (eFP-BG LTU).

Ruim tachtig militairen zijn vanuit Noord-Duitsland afgereisd naar Litouwen, waar ze hun radars en wapensystemen inzetten bij deze groots opgezette NAVO oefening.

Voor een goed overzicht van het luchtruim hebben de militairen hun Luftraumüberwachungsradar (LÜR) meegenomen, die gelijkenissen vertoont met de TRML radar van het DGLC. Deze LÜR levert informatie voor het wapensysteem OZELOT dat bestaat uit de zeer mobiele STINGER-wapenplatformen en radarsysteem.

Het realistische scenario van de oefening zorgt ervoor dat de Duitse militairen hun tactische skills en drills op orde moeten hebben. Zo is het goed kunnen camoufleren van de wapensystemen en de militairen zeer belangrijk. Het meteen en adequaat kunnen reageren op een dreiging vanuit de lucht is een belangrijke training voor de luchtverdedigers, die van belang is voor de gehele Battlegroup.

FlaRakGrp 61

De FlaRakGrp 61 (Flug Abwehr Raketen Geschwader 61) is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid op bataljonsniveau die sinds april 2018 onder bevel is gesteld van het DGLC. Met haar wapensystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand voor het beschermen van eigen en bondgenootschappelijke troepen, objecten, installaties en infrastructuur. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker aan de Duitse Oostzeekust.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB