NEDERLANDS ARTILLERIE MUSEUM

SCHENKINGEN

De stichting Nederlands Artillerie Museum heeft in de afgelopen periode de volgende schenkingen mogen ontvangen.

  • Maj art b.d. E. Janse: diverse dekschalen en groenteschotels (met NL Leeuw), een drinkglas, een tegel Alexanderkazerne en 3 houten lepels (keukenwagen).
  • Lkol A. van Wijk: een zwarte officierscape.
  • Mw. J. van de Os: een handboek gasbescherming en een VS-sterrenkunde.
  • Lkol art M. van Weerd: boeken uit de nalatenschap van kol art G.van Weerd.
  • Bgen art b.d. A.Verhagen: diverse uniformen.
  • HC Technische Dienst: een Prijslijst Materieel der Artillerie.
  • Dhr. van Horwick: een zakboekje milicien Van Horwick 3e regiment, 4e batterij.
  • Lkol art b.d. Friesen: een militaire winterjas en een NL-vlag (groot formaat).

Alle schenkers worden bij deze nogmaals hartelijk bedankt voor hun bijdrage om het Artilleristisch erfgoed te completeren.

Heeft U nog voorwerpen en/of documentatie met een relatie naar Defensie en in het bijzonder naar de Artillerie en waarvan U afstand wenst te doen?

In dat geval even bellen met 0525-657310 of e-mail artilleriemuseum@mindef.nl voor een afspraak om het af te leveren in ’t Harde om het op te laten halen.

BIJZONDERE SCHENKING “BOERENOORLOG”

Bij de koptekst ”BOERENOORLOG” denk je in eerste instantie aan de beelden op televisie van demonstrerende boeren die met hun tractoren optrokken naar Den Haag en de diverse provinciehuizen. De boerenoorlog waaraan ik refereer, werd uitgevochten in Zuid-Afrika anno eind 19e eeuw tussen Boer (de nazaten van Jan van Riebeek) en Brit (de Engelse regering). Waarom voor dit onderwerp gekozen?

Als u een bezoek brengt aan de expositie van de HCKVA loopt u na het verlaten van paviljoen 2 tegen een uniek object aan “Bolding Bank”. Over dit monument heb ik al eerder geschreven in Sinte Barbara. Wat is er dan voor nieuws? In voorjaar 2012 werd door Halbo Bosker (bekend als klootschieter) met zij partner een reisavontuur ervaren waarin de geschiedenis van Zuid-Afrika centraal stond.

Halbo heeft die reiservaring aangevuld met informatie uit diverse bronnen waaronder het Artilleriedocumentiecentrum van het Artilleriemuseum tot een overzichtelijk te presenteren lezing. Hierin staan de omstandigheden waaronder luitenant der artillerie Gerrit Boldingh sneuvelde, in een hoofdrol. Ook vele andere Nederlandse en Europese vetetranen hebben zich als oorlogsvrijwilliger bij de BOEREN gemeld om te vechten tegen het Britse leger.

Dankzij Halbo is de geschiedenis over deze Boerenoorlog van meer dan 100 jaar geleden voor een breder publiek ter beschikking gekomen. U kunt Halbo uitdagen om zijn lezing te presenteren. U bent dan verzekerd van een gevulde middag.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB