Nieuws

Bijeenkomst Oldebroek 2 februari 2017

Het activiteitenjaar van de Afdeling draait, zoals van ouds, alweer op volle toeren. Op 2 februari konden we luisteren naar ons lid Hans Osseweijer die een uiteenzetting gaf over de bronstijd van Zweden. Even werden enkele leden op het verkeerde been gezet want zij verstonden bronsttijd.

Nadat de gehoorapparaten waren bijgesteld, kwam het geluid echter weer goed door. Hans hield een boeiende lezing en illustreerde zijn woorden met een prachtige diapresentatie. De bronstijd in Zweden duurde van 1800 tot 500 vóór Christus. Wat wij weten uit die tijd kon men afleiden uit opgravingen en vooral van rotstekeningen met name op grote platte stenen. Als onderlaag in het verhaal bleek dat wij mensen de laatste paar duizend jaar niet echt zijn veranderd. Wat waren de bezigheden van de “Zweden” in die tijd? Eten, drinken, seks, werken, huizen bouwen, kunst maken, vechten, jagen en geloven. En wat doen wij nu? Ja, precies dat. Al bleek onder de aanwezigen dat bij een aantal de verdeling van deze activiteiten in de loop der jaren enigszins was veranderd.

 

En de relatie met defensie werd geïllustreerd door afbeeldingen van wapens waaronder pijl en boog, de voorloper van onze artillerie. Met enige fantasie kon men zelfs een afbeelding ontdekken van de voorloper van het Korps Rijdende Artillerie. En daarbij bleven ook “de meisjes schoon van leden” niet onbesproken. 

Dus: goed verhaal, goed gebracht, goede uitbreiding van onze, reeds aanwezige, historische kennis.

Bijzonder was ook dat Johan van Ballegooij, na enkele hartoperaties weer aanwezig was. Hij kon niet nalaten te vermelden dat nu echt was bewezen dat zijn hart op de goede plaats zit. En zo is het!


Terug
05-02-2017 Categorie: Oldebroek