Nieuws

Afscheid Johan Kurk, Chef-hofmeester Officierscantine op de Knobbel

Zijn voornaam behoeft verder geen achternaam om te weten over wie we het hebben want deze naam staat model voor gastvrijheid, kundigheid en ongekende culinaire mogelijkheden.
Zelfs als je iets wilde regelen waarvan je tevoren angstige vermoedens had dat het niet haalbaar zou zijn, was het Johan’s kwaliteit om het onmogelijke mogelijk te maken.

Johan is in 1971 opgekomen in Tilburg en kreeg daar zijn rijopleiding. Daarna volgde hij in Leiden de opleiding tot kok/menagemeester en werd toen geplaatst bij het 102 Verkenningsbataljon op de Tonnetkazerne. Toen had defensie het al goed met Johan voor want als huwelijkscadeau werd hij geplaatst bij het Kazco!
In 1981 werd Johan overgeplaatst naar het ASK en werd kok in de officiersmess. Daar bleven zijn steeds maar toenemende capaciteiten niet verborgen, iedere korenmaat binnen zijn vakgebied was in principe te klein en zo werd Johan in 1989 chef hofmeester van de officierscantine op De Knobbel. Hier kreeg Johan pas echt de mogelijkheid zijn capaciteiten te tonen. Dikwerf werkte hij tot in de kleine uurtjes, zonder vergoeding, om alles tot
in de perfectie te regelen en zorgde er voor dat in de kortste keren zijn team van koks en barbedienden als team professioneel werkten en alles tot in de puntjes, met zichtbaar plezier, klopte.

De officierscantine van het ASK heeft een ruime schare klanten. We doen een greep uit de mensen en groepen die kennis hebben gemaakt met de kunsten van de smaakmaker van de artillerie: ZM Prins Bernhard, HM de Koningin, ZM de Koning, Ministers van Defensie, handenvol generaals, veteranen, VOA Afdeling Oldebroek, Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Vereniging Nederlandse Reserve Officieren, de burgemeesters van de
zes aanpalende gemeenten. Ook reünies en monumentendagen gingen niet voorbij aan de aandacht van Johan.
Van klein tot groot volgen de diners en recepties elkaar op, wellicht per jaar 220 diners, 60 recepties, 20 BBQ’s. Volgens diepgaand onderzoek bestond de grootste party uit 400 personen.

Hoewel schieten en drinken niet echt samengaan, geeft een ruwe schatting aan dat Johan zo'n 28.000 flessen wijn heeft doen schenken en ongeveer één ton aan bonbons voor bij de koffie heeft laten bezorgen. Alleen al van deze accijns zou men onze artillerie weer op sterkte kunnen brengen!
Veel heeft Johan op De Knobbel zien veranderen in sfeer, mentaliteit en aankleding: er werden nieuwe schilderijen van nieuwe staatshoofden opgehangen, zelfs jonge officieren werden mondiger, dienstplichtig personeel werd vervangen door beroepskrachten, maar het respect voor de alles regelaar bleef hetzelfde.
Commandanten kwamen en gingen en Johan bleef. Tot nu! Nu is ook voor Johan de tijd van gaan aangebroken. 

Op vrijdag 7 april is er een afscheidsreceptie voor Johan van 15.00 - 18.00 uur in de officierscantine van het ASK.
Iedereen die dit leest mag dit als uitnodiging beschouwen.  ndien men wil komen is het verstandig om zich op
te geven per mail bij Adj. Damen CJM.Damen@mindef.nl in verband met een lijst bij de wacht.


Na deze dag gaat het leven voor Johan en ons hopelijk verder.
Voor Johan betekent dit onder andere een taak als vrijwilliger bij het artilleriemuseum. Voor ons zal het ook zijn als we elkaar ontmoeten: "Ben jij nog van tijdens Johan of van na Johan?"

Johan bedankt!

 

 


Terug
21-03-2017 Categorie: Algemeen