Nieuws

Het aangename verenigd met het aangename.

Eerst was daar een bezoek aan het Nederlands Artillerie Museum  waar de deze keer in klustenue gestoken landelijk voorzitter  Bart Rosengarten als gids optrad bij een rondleiding waarin vooral de werkzaamheden in het paviljoen “voor ‘40” veel aandacht kregen. Algemeen was de bewondering voor de grote groep vrijwilligers die daar aan de slag was. Het tweede deel was het aperitief en de lunch in de Officierscantine, die speciaal was gearrangeerd om als afdeling ’s-Gravenhage afscheid te nemen van Johan Kurk, een gelegenheid die veel oude en heel oude bekenden van Johan graag benutten.

 

Met het overhandigen van een tuinplant werden de toekomstige – naar zijn eigen zeggen hoogst nodige – bezigheden van Johan in zijn tuin nog eens extra gestimuleerd.

 

Na de lunch zakte de groep voor de tweede helft van deel een af naar het benedenkamp waar Marius van Pelt hun gids was voor uitleg en rondleiding in het Museum Rijdende Artillerie. Daar, met uitzondering van enkele modellen, geen kanonnen maar veel ornamentaria die herinneren aan de geschiedenis van “De Rijders”.  Bij de uitleg over een onlangs verkregen  historische sabel en de boeken met de korpsgeschiedenis, kreeg de oudst aanwezige oud-korpscommandant Willem Loos de kans om weer eens plaats te nemen in de zetel die aan de korpscommandant is voorbehouden.

 

Willem benutte de kans om nog maar eens toe te lichten dat een in 1815 in Quatre Bras ontstaan geschil tussen de Rijders en de Cavalerie in 1974 op de Noordduitse laagvlakte is afgedronken en dus niet meer mag worden aangevoerd. Dat de afdeling VOA ’s-Gravenhage tweemaal per jaar met de collega’s van de VOC samenkomt dient daarvoor als bewijs.

Na het nemen van de gebruikelijke groepsfoto besteeg de groep de bus om onder de veilige hoede van chauffeur Kees Koelewijn de thuisreis te aanvaarden. Behoudens wat oponthoud wegens een aanrijding op de Zuiderzee straatweg, verliep die vlot en verloren we maar 15 minuten op de route-tijd-tabel.

 


Terug
01-04-2017 Categorie: 's-Gravenhage