Nieuws

Excursie Zuid-West op 20 september j.l.

Met zijn echtgenote Marleen ontving hij rond 10.30 uur de 13 per eigen vervoer arriverende deelnemers uit de regio Breda-Tilburg bij het ‘Gdynia Oorlogsmuseum’ te Axel met koffie/thee en iets lekkers.

Het private museum ligt in een omgeving waarin in september 1944 de ‘Slag om de Schelde’ heeft plaatsgevonden tussen Poolse eenheden en de Duitsers. We werden in het museum rondgeleid door de vader van de eigenaar, die heel veel wist te vertellen over de uitgebreide verzameling met geschonken, gevonden, opgegraven en gekochte militaria, met name gericht op de inzet in de regio van de Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van Generaal Maczek. Het was traditie bij de genisten van deze divisie om elke door hen gebouwde brug de naam te geven van een Poolse stad. En dat was in dit geval een noodbrug over een inundatie dicht bij waar nu het museum is: de Gdynia-brug. En het was goed om te horen dat er nog steeds een nauwe band is tussen het museum en de Poolse havenstad Gdynia met wederzijdse bezoeken en kransleggingen. Voor meer info over het museum, zie www.oorlogsmuseumgdynia.nl. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Na een dankwoord van ZW-voorzitter Ben Mooren aan onze ‘begeleider’ vertrokken we naar de stad Hulst om een uitgebreide en geanimeerde lunch te genieten bij Restaurant Ravelijn. Vervolgens werd onder een stralend zonnetje via de Gentse Stadspoort naar het ’s Landshuis gewandeld, gebouwd in 1665. Ooit was dit het regerings- en gerechtsgebouw van de ‘Magistraat van Hulster Ambacht’. Nu wordt het gebruikt als gemeentelijk cultuur-toeristisch huis met o.a. een VVV. Hier begon onze ontdekkingstocht door Hulst met een mooie documentairefilm en met een steeds ‘per behandelde locatie’ verlichte grote maquette van de vestingstad. Onze stadsgids bleek mijnheer Jan te zijn, die ons welsprekend door en rond de vesting leidde. Bijzonder was dat een gedempt deel van de oude haven weer was uitgegraven, na het slopen van een blok leegstaande winkels ter plekke. Langs die ‘Nieuwe Bierkaai’ lopend kwamen we bij de Dubbele Poort, waar vroeger een toegang tot de vesting was over water en over land. Via die poort liepen we rechtsaf over de vestingwerken richting de Stadsmolen (1792), waar we een oud kanon ontdekten en dus werd daar een groepsfoto gemaakt.

Een eindje verder gingen we weer de vesting in richting Basiliek en Grote Markt. Gids Jan leidde ons rond in de enorme basiliek met een onrustige historie: Katholiek-Protestant-deels Katholiek en Protestant en nu al weer een hele tijd Katholiek. Het is een prachtig gebouw, maar dank zij de (echt) rijke historie van Hulst veel te groot voor de momenteel ca 28.000 inwoners tellende stad. Onder de indruk van dit prachtige bouwwerk met zijn sobere interieur namen we afscheid van mijnheer Jan en staken de Grote Markt over voor een nazit met een drankje. Blij dat we deze geslaagde excursie mochten beleven, werden Ad en Marleen daar bedankt


Terug
03-10-2017 Categorie: Zuid-West