Nieuws

Bijeenkomst Oldebroek 5 oktober 2017

Zij lieten ons uitvoerig kennis maken met de eigenlijk vergeten Slag om de Schelde die in de herfst van 1944 85 dagen duurde. Bijzonder voor de aanwezige artilleristen (bd) was een beeld van een complete oorlogsvoering met landmacht, luchtmacht en marine.  Beide heren stelden letterlijk alles aan de orde zoals opdrachten, slagorde, aanvalsplan en de daarbij ingezette middelen.

Een van de bijzonderheden was niet alleen het land, de beide oevers van de Schelde, terug veroveren, maar het land onder water zetten hetgeen gebeurde door de dijken op vier plaatsen te bombarderen.

Daarna moest het water ook nog voor de geallieerde schepen worden veilig gesteld, dus was het parool: nu mijnen vegen.

Beide heren namen ons mee van een totaaloverzicht naar de details en lieten ons kennis maken met de technische aspecten van schepen en mijnen. Degenen die dachten dat water water is, kwamen bedrogen uit want tijdens zo’n operatie dient men onderscheid te maken tussen hoog en laag water; zoet, brak en zout water, was het maar om rekening te houden met de elektrische geleiding van de mijnen. En, zoals altijd, moet men ook nog rekening houden met weer en wind.

 

Algemene conclusie: oorlog is altijd HEL!


Terug
15-10-2017 Categorie: Oldebroek