Nieuws

BIJEENKOMST 3 november 2017

Na staats- en bestuurskunde gestudeerd te hebben, werkte zij o.a. op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Haar tweede droom was toen echter nog niet vervuld, namelijk ook als militair te kunnen optreden. Na haar opleiding aan de KMA te Breda werd zij in 2007 geplaatst bij de 11 Afdeling Rijdende Artillerie en vervolgens in 2008 als commandant van het Panzerhouwitzerdetachement uitgezonden naar Afganistan.

Aparte ervaringen aldaar waren het samenwerken met de Australiërs die geen vrouwen in hun armee hebben en het omgaan met de Britten die een zelfbeeld hebben dat enigszins afwijkt van het onze. Een bijzonder ervaring was wel het proberen efficiënt en effectief te kunnen werken binnen de Rules of engagement waarbinnen je eerst aan Den Haag moet vragen of je wel terug mag schieten.

Goed was het te kunnen constateren dat door de militaire aanwezigheid het gebied vooruitgang boekte: er kwam meer werk, wegen werden aangelegd, de veiligheid nam toe en steeds meer meisjes konden naar school. Erg zuur was het dan ook om, als de klus nog niet is geklaard, weg te moeten. Dat gaf te denken. Voldoende reden om dan te proberen via de politiek een meer duidelijke invloed te kunnen uitoefenen.

Zo kwam zij in 2010 als volksvertegenwoordiger voor het CDA in de Tweede kamer, mede vanuit haar idee dat er toch ook overeenkomsten bestaan tussen het militair zijn en Kamerlid, namelijk: in beide gevallen werk je niet voor jezelf maar voor de ander, moet je omzien naar elkaar en proberen de wereld beter achter te laten. In ieder geval moet je in beide organisaties je mannetje kunnen staan. Niet voor niets werd zij uitgeroepen tot sportiefste Tweede Kamerlid vanwege haar sterke debatstijl en sportieve levensstijl.

 

 

Vanaf het aantreden van het kabinet Rutte III is mevr. Bruins Slot woordvoerder voor Defensie, sport en medische ethiek. Hoewel uit andere bronnen blijkt dat het CDA voor de minister van Defensie een redelijk betrouwbare partner is, gaf spreekster toch toe dat de bezuinigingen op Defensie in het verleden weeffoutjes waren. Daarnaast zou het niet verkeerd zijn als, omwille van duidelijke debatten, meer ex militairen zetels in de Tweed kamer zouden kunnen bezetten! Doch wie kan in de toekomst kijken?

Door haar enthousiasme en een helder betoog, de duidelijke antwoorden op gestelde vragen en het uitleggen van politieke achtergrondonderhandelingen waarvan het publiek geen weet heeft, wist zij het aandachtige gehoor te boeien.

 

Aan het eind van de bijeenkomst kreeg mevr. Bruins Slot nog wat goede raad: 1. Word ook lid van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Reserve Officieren om, in lijn van nieuw beleid, hun belangen en ook die van Defensie én daarmee die van ons vaderland, te kunnen ondersteunen. 2. Houd tijdig op met het woordvoerderschap voor Defensie zodat daarna de weg naar het ministerschap op dit gebied open ligt.

Vóór de fotosessie met het afdelingsbestuur werd mevr. Bruins Slot als dank, binnen de geest van het CDA, onder andere een fles Châteauneuf-du-pape aangeboden.

Daarna was er nog gelegenheid voor een heerlijke afsluiting met een wildbuffet. Een fijne ambiance om alle indrukken nog eens op een rijtje te zetten.

Een geweldige bijeenkomst!


Terug
08-11-2017 Categorie: Oldebroek