Nieuws

Excursie Zuid-West op 20 juni j.l.

Bij het museum te Nieuwdorp, mooi gelegen, fris in de verf en met een 25-ponder als blikvanger op de dijk, werden we opgewacht door onze secretaris Rob van Mechelen.

Bevrijdingsmuseum met 25 Pr ervoor

We startten met een koffie en een groot stuk appeltaart. Zo gesterkt startten we even na tienen de rondleiding in de kelder met een videopresentatie van de opmars van de geallieerden richting de Schelde en de Zeeuwse eilanden. Door de heftige Duitse tegenstand en de moeilijke toegankelijkheid van de eilanden (b.v. via de Sloedam naar Walcheren) kozen de geallieerden voor het vernielen van dijken en het daardoor onderlopen van grote delen van Walcheren en Zuid-Beveland. Na de moeizame ‘Slag om de Westerschelde’ met grote verliezen aan beide kanten konden uiteindelijk de eilanden worden ingenomen en konden de geallieerden de haven van Antwerpen gaan gebruiken voor de aanvoer van geallieerd materieel en voorraden.

De exposities op de 2e en de 1e verdieping werden prima toegelicht en boden een duidelijk beeld van de toenmalige militaire en civiele situatie in de regio. Daarna werden we op het grote terrein achter het huidige museum rondgeleid. Daar werd druk gebouwd aan een grote uitbreiding van het nu provinciale museum (na een start als privé-collectie en een uitbreiding als stichting met vele vrijwilligers). Blikvangers waren een Sherman-tank, Duitse bunkers (daarheen verplaatst en een grote nagebouwd) en een replica van een noodkerk.

Na de rondleiding dronken we op het terras nog een kop koffie en waarna we  noordwaarts vertrokken over de Oosterscheldebrug richting Ouwerkerk.

Naast het Watersnoodmuseum lag de Brasserie ‘De Vierbannen’ waar we een gezellige lunch genoten. Volaan meldden we ons bij het 65-jarige museum, gevestigd in 4 immens grote caissons. Hiermee werden na de Watersnoodramp, die Nederland 1 februari 1953 teisterde, uiteindelijk het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk gesloten. Een indrukwekkend museum met een rondgang door alle caissons met veel documentatie, foto’s en filmbeelden; bij de muur met alle namen van de omgekomenen + 1 tijdens de ramp geboren en gestorven kind zonder naam werd je wel stil; alleen al die eindeloze lijst van doden in Oude-Tonge!

 

Een bezoek is zeer de moeite waard. Na de begeleider te hebben bedankt reden we nog even Ouwerkerk in, waar we op de Ring bij de ‘Bar-bier’ een laatste drankje genoten. En toen weer in de avondspits huiswaarts.

Dank aan de organisatoren voor deze geslaagde excursie.

 

De volgende bijeenkomst van ZW staat gepland voor 16 augustus a.s., op onze vaste stek De Fazanterie in Ulvenhout.   

 

Ton Kolsteren


Terug
25-06-2018 Categorie: Zuid-West