Nieuws

April bijeenkomst Oldebroek

De in dit artikel besproken theorie kan m.i. ook worden toegepast op gewoon ‘besturen’. Immers op 4 april stond onze excursie in Zwolle gepland. Doch op grond van de beoordeling van de toestand door onze communicatiemiddelen kon die op het laatste moment geen doorgang vinden. Dit vroeg om een snelle en adequate ingreep: een snel besluit, immers de tijd drong en we konden niet riskeren dat een compleet peloton van onze leden in de mist zou verdwijnen; een snel plan dat voldoet aan uitvoeringseisen en op tijd informatie doen uitgaan naar de betrokken troepen.

Goede informatie en bereidwilligheid van derden waren tenslotte de brandstof voor ons besluitvormingsproces.
In plaats van de excursie in Zwolle konden we ter plekke Marie-Josée Andringa-Zalmann, met de haar toegeruste specialiteit de frontlinie insturen.

Zij is voor Alzheimer Nederland bestuurslid van de Afd. Oost-Veluwe. Zij hield een lezing over dementie en met name over omgaan met mensen met dementie. Zonder haar presentatie hier te willen samenvatten, kwamen de volgende onderdelen ter sprake: hoeveel procent kan dat krijgen, de levensverwachting, eenzaamheid, verdriet, hoe zit het brein in elkaar, empathie, niet te genezen, mantelzorg, gevoel, veiligheid, wat wel en niet te doen, irritatie en als het ware een adagium: Ga voor geluk en niet voor gelijk.
Marie-Josée, zelf erg bekend met het militaire milieu, wist als geen ander hoe ze een militair gehoor moest boeien: eenvoudige taal, humor, praktische voorbeelden, praatjeplaatje-daadje. Kortom zó boeien dat niemand behoefte had aan een pauze met een drankje. Na afloop bedankte onze voorzitter Piet met gevoelige woorden de spreekster en overhandigde haar een kleine bijdrage voor de Alzheimerstichting.Menig lid vond dat ook zijn echtgenote deze presentatie had moeten horen. (Een reden werd niet altijd gegeven!) Bovendien is het begrip ‘herhaling’ wel besteed aan ons gezelschap.

Het kantelmoment werd dan ook onmiddellijk benut en bij gebruikmaking van de ‘Gunst des Augenbliks’ werd Marie-Josée gecontracteerd voor onze bijeenkomst in november als ook onze echtgenotes aanwezig kunnen zijn. Hoe we dan met een grote toeloop uit heel het land omgaan, is een kwestie van een goed overzicht vanaf de Feldherrnhügel’.

 


Terug
15-04-2019 Categorie: Oldebroek