Nieuws

Wijnproeverij

Dionysos, de god die niet alleen over de wijn gaat, maar ook mensen tot elkaar brengt, liet zich vertegenwoordigen door Bas Kroese, een zeer kundig vinoloog.


Artemis, godin van de jacht, serveerde ons, met behulp van Johan’s onovertroffen keukenbrigade, een heerlijk wilddiner.


De bijeenkomst werd met strakke hand geleid door voorzitter Fred Müller, de organisatie van de wijnproeverij had hij gedelegeerd aan een kenner, Otto van Rhoon.  

 


Nadat alle gewone stervelingen welkom waren geheten en plaats hadden genomen met zicht op een zevental tafels met daarop veel belovende wijnen, gaf Otto het woord aan Bas, de vinoloog. Met het adagium “ A bottle a day keeps the docter away” begon hij aan een boeiende presentatie van wijngebieden, druivenrassen, productiemethoden en vooral, wijnen. Als eerste werd behandeld de Cava de Pro Brut uit de Spaanse wijnstreek Penedes. Deze wereldwijd gedronken mousserende wijn wordt vergist volgens de “méthode traditionelle” waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt. Hierbij kan de druk in de fles tot 5 bar oplopen. Na de gisting worden de flessen dagelijks gedraaid en bovendien stap voor stap van een horizontale positie in een bijna verticale geplaatst. Tot ons grote genoegen gaf Bas les volgens de beproefde methode die wij leerden in onze officiersopleiding, praatje-plaatje-daadje. Dit hield in dat hij ons tijdens dit verhaal niet alleen de Cava toonde, maar ook iedereen een glas van deze heerlijke mousserende wijn serveerde.

Niet alleen de stemming steeg, werden we aanvankelijk bijgepraat over vinologie, nu wijdde Bas ons in in de geheimen van de oenologie, een universitaire wetenschap, die zich bezig houdt met de biochemische aspecten van wijnbereiding. Het telen van druiven en de vinificatie van wijn zijn daar een onderdeel van. Hij schetste hoe aanvankelijk druivenrassen werden gekweekt in de “Oude Wereld” maar dat deze door emigranten meegenomen werden naar de “Nieuwe Wereld”. Door de gunstige ligging van Chili tussen de Pacific en het Andesgebergte bleven de wijnstokken gevrijwaard van ziekte waardoor hier nog steeds gebruik gemaakt wordt van de originele wijnstokken. Frankrijk en Italië daarentegen hebben druivenrassen moeten enten op Amerikaanse onderstokken omdat deze beter bestand zijn tegen ziektes. Hoe belangrijk de ligging van een wijngaard is kunnen we zien aan de Moezelwijnen. Zij danken hun goede smaak aan het feit dat ze gekweekt worden op hellingen met een zeer gunstige hoek ten opzichte van de zon en de weerspiegeling van het zonnelicht door de rivier de Moezel. Een ander fenomeen is het tannine gehalte van wijnen. Deze stof zit in de pitjes van druiven, gaat oxidatie tegen en bevordert hierdoor de houdbaarheid. De Touriga Nacional, een druivensoort uit Portugal is hier een goed voorbeeld van. Zij geldt als belangrijkste ingrediënt voor de betere kwaliteiten rode port. Dankzij het hoge tannine gehalte heeft deze wijn een dieprode kleur en een lange levensduur. Bas besluit zijn boeiende betoog met enkele goede adviezen. Denk niet dat wijn in flessen met een schroefdop van mindere kwaliteit is. Kurk werd gebruikt omdat geen andere bruikbare methode voor handen was en kon de smaak nadelig beïnvloeden. Een moderne schroefdop is smaakneutraal, praktisch in gebruik en voor 80% de beste afsluiter. Kamertemperatuur, is 18 graden, eeuwenlang de doorsnee temperatuur van de Franse kamers.


Na een welgemeend enthousiast applaus bedankt Otto, die aangeeft, zelf bierdrinker zijnde, veel geleerd te hebben van Bas zijn boeiende voordracht en vraagt hem ook onze dank over te brengen aan zijn vader, Kees, eigenaar van de gerenommeerde Wijnkoperij Kroese in Epe.


Nadat iedereen in een gezellige sfeer gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid de talrijk uitgestalde wijnen te proeven, dirigeert Fred ons naar de eetzaal waar de feestelijk gedekte tafels klaar staan voor het traditionele wilddiner. Omdat goede wijn geen krans behoeft kunnen we volstaan met de mededeling “Het was een pleziertrein naar je maag”.


Nog napratend onder het genot van een kopje koffie, maakte Chronos, die ons tot dan met rust had gelaten, ons attent op zijn specialisme, de immer voortschrijdende tijd. Gevolg, de Olympus werd met een voldaan gevoel verlaten en bij een volgende gelegenheid wacht ons weer de “Officierscantine” op de vertrouwde Knobbel. 

Klik hier voor een foto presentatie van een geslaagde avond.

Elburg, 10 november 2015-11-10
Nico Verweij


Terug
11-11-2015 Categorie: Oldebroek