Nieuws

CDS bezoekt modernste vuurmond

Tijdens zijn bezoek aan het VuursteunCommando in ‘t Harde was hij aanwezig bij het schieten met de PzH 2000 NL van de Bravo Batterij op het Artillerie Schietkamp. De generaal hielp mee met het beladen van de 45 kg zware granaten en reed mee in de vuurmond terwijl die tijdens de verplaatsing een vuuropdracht kreeg. 30 sec na halthouden ging het eerste schot er uit.

Generaal Middendorp liet zich ook uitgebreid informeren over de werkzaamheden in het Fire direction center. In de M577 was de generaal getuige van de verwerking van de digitale vuuraanvraag van het Fire Support Team (FST). De  procedure van FST tot en met de verwerking in de vuurmond is tegenwoordig volledig digitaal wat ten goede komt aan de noodzakelijke snelheid en nauwkeurigheid. Belang van vuursteun in de huidige tijd.

 

Generaal Middendorp sprak bij zijn bezoek met C-VuursteunCommando, over de mogelijkheden van de vuursteun. De Afdeling Artillerie van het VuursteunCommando levert vuursteun aan de gemechaniseerde-, lichte- en air manoeuvre brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. In de artilleriestelling op het ASK werd gesproken over de mogelijkheden van de PzH 2000 NL in het huidige gevecht in combinatie met de beschikbaarheid van excalibur. Met deze lange dracht precisie munitie zijn de capaciteiten van de artillerie significant toegenomen


Het bezoek eindigde met een samenzijn in de brandweerkazerne van het ASK met delegaties van het VuursteunCommando waaronder de leerlingen van de Vuursteunschool die tijdens het schieten als Forward Observer hadden gefunctioneerd. In zijn afsluitende woorden benadrukte de Commandant der Strijdkrachten het toenemende belang van vuursteun in de huidige tijd als ook de kwaliteit ‘mens en materiaal’ die hij gezien heeft.    

 

Terug
10-12-2015 Categorie: Algemeen