Nieuws

Noord bezoekt " De Wachter" in Zuidlaren

Er op geattendeerd door Harry Dagelet, begaf een select gezelschap zich naar Zuidlaren. Alwaar de Koren- en Oliemolen "De Wachter" zijn naam eer aan deed om op ons te wachten.

De ontvangst was met koffie/thee en een stuk cake voor de reizigers onder ons een goede verwelkoming. Waarna wij ons verkasten naar de tentoonstellingszolder, het kruidenierswinkeltje, ingericht zoals het er rond 1900 uit heeft gezien en de specerijenmaalderij.

In deze maalderij, waar met stenen de specerijen werden klein gemaakt, konden we dat met eigen ogen zien en proeven.

Hierna begon het echte klimmen tegen steile trappen op,(waar één lid van ons zo tegenop zag dat zij er maar niet aan begon, we hebben nog voorgesteld om haar aan het meelzakken touw omhoog te hijsen, maar het mocht niet baten) waarna we een blik konden werpen op de wieken, die helaas stil stonden vanwege noodzakelijk onderhoud en het binnenwerk van de molen. Vele stevige balken met pen en gat verbinding hielden de enorme krachten in bedwang.

De molenaar legde ook nog even uit dat vele molens door uitbreiding van stad of dorp verkast werden naar verderop gelegen plaatsen en daarvoor geheel uit- en in elkaar werden gezet. Wij waren diep onder de indruk. De olieslagerij werd bemand door één van de 200 enthousiaste vrijwilligers en die legde ons het malen van het lijnzaad uit, maar doordat de stenen te licht waren, werden er een paar technieken ingezet om de olie te kunnen oogsten. Onder andere het verwarmen van het gebroken lijnzaad op de preekstoel, hier hield vroeger de dominee in de winter zijn preken, het pletten en druk werden daarvoor gebruikt.. Wat er overbleef waren de lijnkoeken voor de koeien. Omdat er niet altijd wind was en dus de mensen, die in de molen werkten, niks te doen hadden bedacht rond 1920 de toenmalige molenaar dat het handig zou zijn d.m.v. stoom/generator elektriciteit op te wekken en daarmee de werkzaamheden uit te voeren. Er was nog een tentoonstelling van stoom- treinen en machines.

Hierna was het tijd voor een pauze voorzien van koffie of thee met een in de bakkerij gemaakt koekje. Daarna moesten we ons haasten naar de "Diekse Dele" waar een klompenmakerij , een smidse, een zagerij en een agrarische tentoonstelling met een orgestrion, een soort orgel, op ons wachten.

Na de sluiting (we werden er nog net niet uitgegooid) verplaatsten wij ons naar uitspanning "De gouden Leeuw" waar wij als afsluiting het diner gebruikten. Een zeer geslaagde en leerzame dag was de afdeling Noord ten deel gevallen.


Terug
01-07-2015 Categorie: Noord