Nieuws

Bijeenkomst Zuid-West op 6 oktober 2016

Spreker was Bgen ir Hans Folmer, commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC). Voor deze lezing waren ook andere VOA-afdelingen uitgenodigd; bijzonder was de aanwezigheid van VOA-voorzitter, Bgen Art bd Bart Rosengarten (vanuit Zwolle).

Hans ging eerst in op de gevaren van de steeds verder voortschrijdende digitalisering van de samenleving. Wat betekent dit voor particuliere ‘gebruikers’ met een router, WIFI, tablets en smartphones? Gevaren alom en alleen met wachtwoorddiscipline, firewalls, uitgebreide internetbeveiliging (met steeds automatische updates) en beveiligde WIFI kunnen we ons een beetje veilig voelen. En dan nog kunnen we ‘valse’ telefoontjes krijgen en verdachte mails binnenkrijgen.

Les 1: ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen beveiliging!

Les 2: 100% bescherming is onmogelijk.

Les 3: bij een vermoeden van een hack/phishing direct de telefoon/mailverbinding verbreken en dergelijke mails goed ‘deleten’ (ook de prullenbak legen!).

Ook samenlevingen worden ernstig bedreigd via ‘dark networks’ en door hackers of vijandige overheden. Zo zijn banken beroofd (80 miljoen dollar via valse betalings-opdrachten bij een bank in Bangladesh), energiecentrales in de Oekraïne ontregeld, overheidsaccounts gehackt en werd zelfs de Franse TV-zender TV5 Monde op zwart gekregen! Alle overheden zullen nu met hoge prioriteit hun digitale kwetsbaarheid moeten verminderen. Bij onze regering ligt nu een voorstel om bij aanschaf van digitale systemen voortaan minimaal 10% te investeren in beveiliging.

De eerste militaire cyberaanval op een land volgde na de verplaatsing van een Russisch oorlogsmonument in Talinn (Estland). Dergelijke aanvallen kunnen zijn gericht op het uitschakelen van materieel, het storen van verbindingen, maar ook op het aantasten van de inzetbaarheid van personeel, b.v. door het sturen van misleidende berichten over missies, partners, commandanten, etc.

Bij Defensie is men nu 5 jaar bezig met cyberwarfare, aanvankelijk gericht op ‘defense’, en de laatste 2 jaar met de ontwikkeling van cybercapaciteit t.b.v. militaire operaties (‘offense’). Er is nu een Defensie Cyber Strategie en er werken dagelijks 300 man in dit vakgebied: het Defensie Cyber Commando. Spreker is als commandant van het DCC ook stafofficier Cyber-aangelegenheden van de Commandant der Strijdkrachten en informeert en coördineert met andere ministeries en overheidsdiensten.

Zijn lezing wekte zoveel reacties op bij de aanwezigen dat Hans niet alles op zijn lijst kon bespreken, maar dat gaf wel aan hoe actueel en interessant het onderwerp is voor ieder in deze gedigitaliseerde maatschappij. Vz Ben dankte hem uitvoerig, overhandigde hem o.a. een fles Barbarabitter en de aanwezigen gaven hem een luid applaus.

Hoog tijd voor een aperitief, gevolgd door een prima diner!

De volgende bijeenkomst van ZW is op vrijdag 2 december de Barbaraviering 2016, weer in De Fazanterie te Ulvenhout.

 

Ton Kolsteren      

 

 

 


Terug
10-10-2016 Categorie: Zuid-West