Nieuwe commandant voor FlaRakGruppe 61

In het Duitse Todendorf is het commando van Flugabwehrraketengruppe 61 overgedragen aan luitenant-kolonel Stephan Plagge. De Duitse eenheid, onderdeel van het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), heeft tijdens een bijzondere ceremonie, tegelijkertijd afscheid genomen van vertrekkend commandant luitenant-kolonel Nikolas Scholtka. Brigadegeneraal Hogrebe, commandant van de grondgebonden luchtverdedigingseenheden van de Duitse luchtmacht, overhandigde traditioneel de eenheidsvlag aan de nieuwe commandant.

Er zijn verschillen tussen een Nederlandse en Duitse commando-overdracht. Zo heeft de Duitse brigadegeneraal Hogrebe een belangrijke rol in het ontvangen en doorgeven van de eenheidsvlag, een gebruik die tijdens Nederlandse commando-overdrachten niet voorkomt. Als commandant van de grondgebonden luchtverdedigingseenheden van de Duitse luchtmacht heeft hij een verbindende functie tussen de nieuwe commandant en de scheidend commandant.

De ceremonie is bijgewoond door de commandant, kolonel Jan Blom, en andere vertegenwoordigers van het DGLC. Tijdens zijn toespraak bedankte hij scheidend commandant Scholtka en benadrukte de fijne samenwerking en onderlinge vriendschap die ontstaan is. Vervolgens heette hij luitenant-kolonel Plagge en zijn vrouw welkom binnen het DGLC en gaf aan uit te kijken naar een vruchtbare samenwerking. De nieuwe commandant Plagge zei dat zijn eerste dienstreis, de reis naar de Luitenant-generaal Bestkazerne zal zijn. Wel nadat hij met zijn vrouw en kinderen heeft genoten van zijn vakantie aan de Baltische Zee.

FlaRakGruppe 61

De Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid op bataljonsniveau. Sinds april 2018 is de eenheid onder bevel gesteld bij Commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Met haar wapensystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand voor het beschermen van eigen en bondgenootschappelijke troepen, objecten, installaties en infrastructuur. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker aan de Duitse Oostzeekust.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB