Nieuwe dirigent voor het ROA

Per 1 januari 2020 is de muzikale leiding van het ROA in handen van Peter van Dinther.

Peter van Dinther (1961) zette zijn eerste schreden op het muzikale pad in het blaasorkest van zijn geboortedorp Boven-Leeuwen. Van jongs af aan ging zijn belangstelling uit naar de diversiteit van het muziekmaken. Muziek voor blaasorkest, symfonische muziek maar ook jazz, pop, moderne muziek en barok maakten het voor hem duidelijk dat een bestaan in deze diverse wereld een leven lang uitdagingen voor hem zou houden. Naast cornet en trompet spelen ín het orkest, mocht hij al snel vóór het blaasorkest als invaldirigent staan.

Hij studeerde trompet aan het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet en aan het Sweelinck Conservatorium bij Peter Masseurs. Daarnaast volgde hij masterclasses bij diverse internationaal geroemde trompettisten zoals Roger Delmotte, Pierre Thibaud, Phill Smith en Adolh Herseth.

Tijdens zijn studie remplaceerde hij al in diverse symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Als solist trad hij toen ook al op met diverse orkesten o.a. met een orkest bij de kamermuziekafdeling van het beroemde Schleswig Holstein festival en in Bienne (Zwitserland).

Van 1988 tot 2012 was hij solotrompettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daar was hij twintig jaar leider van het Koperkwintet en trad diverse malen als solist met dit orkest op.

Als solist en gast trad hij op met verschillende ensembles, variërend van symfonieorkesten tot barokensembles, rock bands en big bands. Peter van Dinther studeerde ook orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium.

Sinds 15 jaar vormt hij een duo met organist Piet van der Steen en voert daar voornamelijk hedendaagse en speciaal voor hen geschreven werken mee uit.

Als dirigent heeft hij naast zijn orkestbaan altijd één of meerdere blaasorkesten gedirigeerd. Ook heeft hij het Symfonieorkest van Mini&Maxi gedirigeerd in hun show “Het Concert”.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB