Oefening 13 Luchtverdedigingsbatterij ”Ypenburg”

Ook luchtverdedigers van 13 Luchtverdedigingsbatterij”Ypenburg” oefenden in november in het Noorden van Nederland. Naast strategische- en tactische verplaatsingen lag de focus tijdens de oefening Egrit Challenge op het in stand houden van luchtverdediging. Diverse incidenten werden in een doorlopend scenario op de luchtverdedigers los gelaten, waarna de commandanten beslissingen moesten maken om hun eenheid 24 uur per dag inzetbaar te houden. De eenheid nam met AMRAAM-launchers, Stinger Weapon Plaform Fenneks, TRML-radars, commandoposten en het logistiek peloton met ondersteuning van 800 squadron en eenheden van het OOCL deel aan de oefening.

De oefenweek begon met een verplaatsing over lange afstand van de Luitenant-generaal Bestkazerne naar Eemshaven. Vanuit Eemshaven trok eenheid met een tactische verplaatsing door naar het militair oefenterrein de Marnewaard. Waarna de luchtverdedigers op locatie te maken kregen met diverse soorten dreigingen waaronder die van Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire dreiging.

Tijdens de oefening werd op alle niveau’s, van batterijstaf tot de enkele man vaardigheden getraind. Tevens was er tijd ingepland voor de pelotons- en groepscommandanten zodat ook zij oefendoelstellingen met hun team konden behalen. Daarom kreeg het personeel onder andere de kans om meermalen stellingen te betrekken, voertuigen te bergen en te camoufleren. Dit naast het feit dat de ijzige temperaturen en de dichte mist al nodige uitdagingen voor het personeel met zich mee bracht.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB