Oefening SOMS-1 2023 Abt

Op maandag 6 februari 2023 ving de A-batterij aan met haar afmars naar de eerste SOMS van het jaar. Met een nieuwe batterijcommandant en veel nieuw personeel is deze oefening voor velen een kans om kennis te maken met zowel elkaar als de capaciteiten van ons wapensysteem met de focus op niveau 2. Bovendien bevindt de Abt zich in 2023 in de stand-by fase van de VJTF, waarvoor de batterij op een notice to move staat.

Een van die mogelijkheden van de Pantserhouwitser is het schieten op grotere afstand met de ASSEGAI-munitie. Op de woensdag in de eerste schietweek heeft het A-peloton haar eerste ervaring met de Base Bleed granaten kunnen opdoen. Met een strak blauwe lucht waren na een oorverdovende knal de projectielen met het blote oog te volgen. Ook hebben de 6-modulaire knallen daarbij een onvergetelijke indruk achtergelaten op de guncrews. Op gebied van communicatie was dit schietmoment ook een kans om ervaring op te doen met nieuwe communicatiemiddelen. De 117G-radio van het KCT heeft hier via zowel satelliet- als 4G-verbinding de communicatie vuurmondpeloton en waarnemers verzorgd. Naast een mooie ervaring, was dit trainingsmoment natuurlijk ook ontzettend relevant vanwege de huidige internationale spanningen.

Het schietmoment heeft tot waardevolle inzichten geleid die binnen de batterij zijn gedeeld, alvorens het B-peloton in de tweede week van de oefening met de ASSEGAI-munitie heeft getraind.

De overige schietdagen in de eerste week vormden voor sommigen hun eerste LFX-ervaring na de afronding van BPS A. Voor een drietal plaatsvervangend stukscommandanten werd op deze dagen de aftoetsing van BPS C+D gehouden. De Abt is hiermee een drietal opgeleide plaatsvervangers rijker!

De laatste reguliere werkdag van de eerste week stond in het teken van onderhoud en het schieten met de .50. Hoewel deze schietmomenten helaas erg schaars zijn, was dit een mooie kans om de schietvaardigheid te trainen en te behouden om dit op termijn binnen de Afdeling verder te kunnen waarborgen. Na een uitstekend verzorgde sportles door de collega’s van LO&S, kon de dag worden afgesloten met een grootse Afdelingssaamhorigheid.

De volgende dag stond voor Officieren en Onderofficieren een oude traditie te wachten, het ‘Rondje Joop’. Tijdens deze bijeenkomst zijn relevante onderwerpen zoals de VJTF-perikelen, personele problematiek en de huidige internationale situatie en daarbijhorende onwtikkelingen aan bod gekomen.

Na een dag vol onderhoudswerkzaamheden initieerde de A-Batterij verdere verbroedering tijdens het eten van het bekende broodje Faßberg gevolgd door een Bt-saamhorigheidsmoment georganiseerd door de personeelsvereniging.

De week werd afgesloten met onder meer een brunch en bezoek aan Baan 41, waarna de batterij zich alweer opmaakte voor de tweede oefenweek. Deze week stond in het teken van de gelandebahn, NIV II-training, een LFX waarbij TTP Static werd getraind en het ASSEGAI schieten voor het B-peloton.

Al met al kijkt de batterij terug op een succesvolle oefening waar veel meters zijn gemaakt in de getraindheid van het personeel. In mei staat SOMS-3 voor de Abt gepland. Hierin staat een verdere uitbreiding van de vaardigheden op niveau 2 centraal en zal in Afdelingsverband worden getraind.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB