Omscholing voor de Staf van 41 Afdeling Artillerie

Van 22 t/m 25 februari heeft de staf van 41 Afdeling Artillerie een omscholing doorlopen op het Land Training Centre in Amersfoort. Onder leiding van Lkol Pascal Willems (instrgp niv. 6) zijn alle stappen doorlopen conform de nieuwe planningssystematiek die de Landmacht adopteert.

Van TBM naar TPLF

Meer dan een decennium heeft CLAS gewerkt volgens het Tactisch

Besluitvormingsmodel (TBM). Om binnen de NAVO ‘eenheid van inspanning’ te krijgen tussen de planningscycli en daarmee de interoperabiliteit te verhogen, stapt CLAS nu over op Tactical Planning for LandForces (TPLF),conform APP-28.

Het TPLF blijft net als het TBM gebaseerd op de stappen ‘beeldvorming, oordeelvorming, besluitvorming’. Er is eerder sprake van accentverschillen dan van een ander proces. Zo is de rol van de staf weer wat toegenomen ten opzichte van het sterk commandant gedreven TBM. Ook is een aantal briefings opgenomen om het stafproces te verbeteren en de commandant beter/completer van informatie te voorzien.

Tijdens de FTX in week 11 en 12 gaat de staf van de Afdeling zelfstandig de TPLF-systematiek verder doorvoeren en de SOPs herschrijven. In week 15 sluiten we aan bij onze collega’s van 43 Mechbrig om op basis van TPLF de Brigade te voorzien van vuursteunadvies en zelf mee te plannen.

Sinds week 7 wordt het TPLF onderwezen tijdens de cursus Operationeel Staf Functionaris (OSF). De omscholing van 41 Afdeling Artillerie was de eerste omscholing van een operationele staf binnen het CLAS.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB