Pabrade

Na drie weken van indribbelen; legeren, Colts inschieten, onderhoud aan de voertuigen, feeling krijgen met het ‘battle rhythm’ van de aankomende 3-6 maanden, is dan eindelijk het moment aangebroken van de eerste Field Training Exercise (FTX) in Litouwen. Het oefenterrein van Pabrade ligt op ongeveer 2 uur reizen vanaf Rukla Baracks. Het terrein ligt ten noorden van Vilnius en relatief dichtbij de grens van Wit-Rusland. Pabrade is het grootste oefen- en schietterrein van Litouwen en biedt hiermee genoeg ruimte en uitdagingen voor de stukken (pantserhouwitzers) en haar bedieningen. Denk hierbij aan de soms drassige of moerasachtige ondergrond, maar ook het vaak dichte bos biedt meerdere uitdagingen. Menig boom heeft ons bezoek dan ook niet overleefd. Gelukkig wordt dit als acceptabel beschouwd door de Litouwers en zijn er weinig problemen ondervonden door het per ongeluk omverrijden van bomen tijdens de verplaatsing, of het betrekken van een Hide.

De eerste week van Pabrade bestond voornamelijk uit het trainen en opfrissen van de Niveau II/III skills en drills. Denk hierbij aan het trainen van de chauffeur/bediening in nieuw en lastig terrein, het verkennen van Hides, Combat Life saver (CLS) casussen met steun van Hotel (Medic) en vijandcontact tijdens de verplaatsing. De week werd uiteindelijk afgesloten met een verplaatsing waarbij meerdere malen vijand contact werd gesimuleerd zodat de stukken hierop konden reageren met vuur en daadwerkelijk onder dekking van rook (met gebruik van de rookbuslanceerinrichting) konden afbreken. Een goede ervaring voor de bedieningen die hier nog nooit de kans toe hadden gekregen.

Na een onderhouds- en commandovoeringsweekend, waarin ook de stukscommandanten de ruimte kregen om het gehele commadovoeringsproces goed en uitgebreid te doorlopen, werd het niveau III-scenario opgestart. Het scenario bestond uit een vertragend gevecht in een opgedragen sector, waarbij het Bravo-peloton alle facetten van het pelotonsoptreden kreeg voorgeschoteld. Van het betrekken van een pelotons verzamelgebied (TAA), verschillende medische (ZHKH en CLS) casussen, vijandcontact in hides, firing positions en verplaatsingen. Ook kregen zij verschillende fire missions opgespeeld vanuit de manoeuvre kant van het scenario. Omdat een van de PzH’s halverwege het scenario storingen kreeg werd zowel het peloton als het batterijniveau getriggerd na te denken op welke wijze tactische bergingssteun aangelopen moet worden tijdens het staal op staal gevecht.

Het peloton heeft voor het eerst kennis gemaakt met het daadwerkelijk jammen van hun communicatiemiddelen dankzij de meer dan leerzame steun vanuit onze EOV collega’s. Hierbij is ook in kaart gebracht wat de footprint is van een peloton tijdens verplaatsing, verblijf in TAA en het effect van RX (radiostilte) gebruik.

Het B-peloton heeft tijdens de scenario’s haar verschillende tactical & technical procedures (TTP’s) goed kunnen beoefenen waarbij de geneeskundige casussen een waardevolle ervaring waren ten opzichte van voorgaande trainingen omdat er voor het eerst daadwerkelijke afvoer werd verzorgd door de aanwezige geneeskundige collega’s van 43 geneeskundige compagnie en 400 geneeskundig bataljon. De gehele oefening leverde een gezonde mate van observaties op, waar na evaluatie van geleerd is en het optreden op kan worden aangepast.

De Alfa Batterij kan terugkijken op een geslaagde eerste oefening in Litouwen waarin het peloton goed aan haar trekken is gekomen en de verschillende niveaus hun TTP’s hebben kunnen beoefenen. Al met al is er meer dan voldoende basis gelegd om bij de volgende oefeningen van het Bravo Peloton te Litouwen mee verder te kunnen.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB