SOMS 23-3 Abt

Op de tweede zondag van mei reisde de A-Batterij af naar het vertrouwde kamp Lager-Trauen om te beginnen aan een intensieve tweeweekse oefening. Dezelfde avond nog werden de eerste verkenningen al uitgevoerd en ging de munitiegroep (die opnieuw in het leven geblazen is voor de oefening) naar de stelling om de KLV voor de volgende dag te ontvangen en prepareren. De volgende ochtend volgde de rest van de Batterij om binnen een tactisch scenario invulling te geven aan twee LFX-dagen met vijf stukken onder één Fire Unit waarbij het effectief trainen van de verschillende TTP’s op NIV II centraal stond.

Na het avondschieten op de tweede schietdag, verplaatste het peloton zich naar bivak D om hier het onderhoud na het vuren uit te voeren. De volgende ochtend werd het peloton verrast met een ‘mass cas’ georganiseerd door collega’s van de GNK. Na een leerzame evaluatie maakte de Batterij zich op voor het RBLI-schieten. Hoewel dit zelden geoefend kan worden, kreeg de Abt de kans om te ervaren hoe ‘rook achterwaarts’ er in de praktijk met een PZH en Fennek uitziet.

De NIV II/III FTX ging ’s avonds van start met een verplaatsing naar de eerste AMA 01. De pelotons hebben zelf de organisatie van deze FTX op zich genomen, waardoor de crews vier dagen lang hun tactische vaardigheden konden trainen binnen de kaders van het campagnethema Warfighting.

Tijdens de FTX kwamen skills als het betrekken van TAA’s en AMA’s, het leveren van vuursteun tijdens verplaatsing en het uitvoeren van contactdrills aan bod. Ook werd het peloton tijdens een verplaatsing t.b.v. een herbevoorradingsslag verrast met wederom een CLS-casus. Dit keer werd een ‘uitgebrande’ PZH met zwaargewond personeel aangetroffen. Met de evaluatiepunten van de vorige casus in het achterhoofd, heeft het personeel hier professioneel gehandeld.

De laatste dag van de FTX heeft het peloton kunnen ervaren hoe het is om vanuit ingegraven stellingen vuursteun te leveren. Dankzij de vele uren die de ODB-groep heeft gespendeerd aan het voorbereiden van de stellingen, heeft het peloton hier een waardevol trainingsmoment mogen genieten.

Na een week hard werken, kon er een avond hard worden ontspannen. Voor het eerst in jaren heeft er weer een weekendbreak in Hamburg plaatsgevonden. De Abt heeft hier intensief geïnvesteerd in de saamhorigheid, waarna een ieder weer op tijd RTB was om aan te vangen met onderhoud, commandovoering en de andere voorbereidingen voor de Afdelingsgeleide FTX.

Met de Abt in het zwaartepunt van het scenario, is ook deze FTX ontzettend leerzaam geweest voor zowel de batterijstaf als de individuele stukken. Zo heeft de Batterij te maken gehad met krijgsgevangenen, mobility kills als gevolg van de uitwerking van loitering munition en het loslaten van AMA’s/TAA’s onder vijanddruk. Ook het slecht begaanbare terrein in het gebied leidde er in deze oefening toe dat de creativiteit van onze ODB-groep meermaals op de proef werd gesteld. De FTX is afgesloten met een Afdelingssaamhorigheid in de vorm van een barbecue. Na een leerzame tweeweekse maakt de A-batterij zich nu op voor een eindsprint richting een welverdiend zomerverlof.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB