STINGER-Team actief vanaf Marineschepen

Tijdens de grote NAVO-oefening Cold Response, halverwege maart, zijn Luchtverdedigers van het DGLC actief geweest vanaf Marineschepen. Helaas hebben zij hun deelname voortijdig moeten afbreken door de omstandigheden rondom COVID-19. De militairen hebben desondanks waardevolle ervaring opgedaan op het gebied van optreden vanaf schepen en het samenwerken met de Koninklijke Marine.

De militairen hebben belangrijke procedures kunnen beoefenen aan boord van Zr. Ms. SNELLIUS, een hydrografisch opnamevaartuig van de Koninklijke Marine. Deze schepen zijn voor luchtverdediging afhankelijk van derden, maar kunnen voor nabije luchtverdediging gebruik maken van STINGER-Teams. Uitgerust met een van de schouder te lanceren STINGER-raket, kunnen luchtverdedigers van DGLC luchtdreigingen van helikopters en vliegtuigen effectief bestrijden.

Voor de Koninklijke Marine was dit een belangrijke oefening, want in 2020 heeft NLMARFOR de leiding over het amfibische deel van de NAVO-reactiemacht. Deze taakgroep moet overal ter wereld binnen 30 dagen inzetbaar zijn voor operaties. Cold Response was dit jaar de grootste militaire oefening in Noorwegen. Bijna 15.000 militairen uit 9 verschillende landen namen hieraan deel.

STINGER-peloton

De afgelopen maanden is er binnen het DGLC gekeken naar de mogelijkheden om het optreden met de flexibele STINGER –raket een impuls te geven. Met de oprichting van een speciaal STINGER-peloton is het DGLC in staat om hoog-mobiele eenheden zoals 11 Luchtmobiele Brigade of het Korps Mariniers te beschermen tegen helikopters en gevechtsvliegtuigen. Het personeel dat als STINGER-team ingezet kan worden, moet daarvoor mentaal en fysiek sterk in de schoenen staan.

Het nieuwe Stinger MANPAD peloton biedt alleen een extra capaciteit voor de nabije luchtverdediging van de snel inzetbare eenheden van Marine en Landmacht en bescherming van bepaalde schepen. Deze luchtverdediging voor de korte afstand kan met de huidige omvang eenmalig over één as worden ingezet.

Tijdens de oefening Cold Response hebben de militairen tijdens extreme arctische omstandigheden opgetreden. Tevens hebben zij praktische kennis opgedaan voor het werken vanaf schepen onder wisselende weersomstandigheden.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB