Thales

SAMEN MET OPERATIONELE EXPERTS VAN DE KONINKLIJKE LANDMACHT HEEFT THALES DE GM200 MM/C ONTWIKKELD

In een snel veranderende wereld is de behoefte aan informatie dominantie meer dan ooit noodzakelijk voor het effectief en efficiënt in kunnen vullen van wereldwijde vredesmissies en crisisbeheersingsoperaties. Een modern radarsysteem, ook wel de ogen en oren van de krijgsmacht genoemd, is daarbij onontbeerlijk. Militairen kennen en ervaren het belang van tijdige waarschuwing, zo maakten zij in Bosnië, Irak en later in Afghanistan regelmatig beschietingen met raketten en andere indirect vurende systemen mee. Het belang van vroegtijdige detectie en het eventueel bestrijden van de afvuurlocatie tijdens een missie is van levensbelang. De operationele noodzaak van het beschikken over radar oplossingen die tijdig binnenkomende bedreigingen kunnen detecteren, volgen en classificeren is cruciaal.

Als antwoord op deze dreigingen ontwikkelden operationele experts van de Koninklijke Landmacht en Thales de GM200 MM/C (Multi Mission Radar/ MMR). Dit radarsysteem wordt ingezet door het Vuursteuncommando en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. De radars zijn voor een groot aantal taken (gelijktijdig) inzetbaar zoals C-RAM detectie, Counter Battery Fire, 3D luchtruimsurveillance en luchtverdediging. Het systeem is in staat om automatisch een groot aantal gelijktijdig inkomende doelen (zoals RAM, UAVs, heli’s en jachtvliegtuigen) te detecteren, volgen en herkennen (classificeren). Door de hoge nauwkeurigheid is het systeem zelfs in staat om de individuele projectielen binnen een salvo te onderscheiden.

Door toepassing van de modernste technologieën is het systeem eenvoudig te bedienen en werkt het grotendeels autonoom. Het flexibele (standaard ISO container) MMR systeem is snel inzetbaar en binnen twee minuten operationeel na stellingname. Door de eerder genoemde standaard ISO is de MMR te vervoeren met diverse voertuigen. Zo is het systeem compact genoeg om met een standaard vrachtwagen of zelfs op een Boxer te vervoeren (Tactisch mobiel); en past het ook in een A400M transport toestel (Strategisch mobiel).

De GM200 MM/C is de laatste versie van de Thales 4D AESA-radarfamilie, hiertoe behoort onder meer de SMART-L-MM lange afstand radar, die zowel door de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht operationeel in gebruik is.

LEES MEER OVER GM200 MM/C:

https://www.thalesgroup.com/en/ground-master-200-mmc
https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2019/01/06_radar-voor-vust
Login ledengedeelte VOAWEB