Torbuq Legacy 2019, een oefening van formaat

Met 5.000 NAVO militairen uit 17 landen en met meer dan 1.000 stuks luchtverdedigingsmaterieel mag de oefening Torbuq Legacy 2019 met recht een oefening van formaat worden genoemd. In juni leverde het DGLC samen met ondersteunende eenheden een significante bijdrage aan de geïntegreerde internationale luchtverdedigingsoefening in Polen.

Sinds de oprichting van het DGLC werd de eenheid nog nooit eerder over twee assen tegelijk ingezet. Het was dan ook een hele uitdaging om de PATRIOT-eenheid op het oefenterrein in midden Polen te ontplooien terwijl tegelijk de Binationale Short Range Air Defence Task Force (BSTF) opereerde vanuit Ustka nabij de Oostzeekust.

De verplaatsing van ruim 260 militaire voertuigen en meer dan 600 personen kende een grote logistieke uitdaging. In totaal waren er 29 separate verplaatsingen door de lucht, over de weg en over de zee nodig om al het materieel en personeel op juiste locaties in Polen te krijgen.

Tijdens de oefening Tobruq Legacy stemden de luchtverdedigers procedures met elkaar af ter verbetering van de internationale samenwerking. Commandovoering was hierbij een belangrijk item, waarbij zelfs vanuit het AWACS-vliegtuig de luchtoperaties voor PATRIOT werden aangestuurd. Gastland Polen leverde gevechtsvliegtuigen en helikopters om de geïntegreerde luchtverdediging met een dynamisch en uitdagend scenario te testen. Tijdens dit live flying-deel krijgen militairen dus echte, hard en laag vliegende toestellen op hun radarschermen en in hun Stingervizier.

Het hoogtepunt voor de Stingerschutters lag aan het eind van de oefening. De twee weken durende oefening werd afgesloten met het afvuren van de Stingerraketten. Het merendeel van de raketten werd afgevuurd vanaf de Stinger Weapon Platform Fenneks of de Weasel rupsvoertuigen van de Duitsers. Het ander deel verschoten de Nederlandse luchtverdedigers vanaf de schouder. Voor een groot deel van de schutters was het de eerste keer dat ze daadwerkelijk een Stinger mochten afvuren, een unieke ervaring voor het personeel.

Hoewel het zwaartepunt van de oefening lag bij luchtverdediging was het onmogelijk om een oefening van dit kaliber te laten slagen zonder hulp van ondersteunende eenheden zoals de Nationale Reserve voor het leveren van bewaking, Koninklijke Marechaussee voor ondersteuning bij militaire politiezaken, het C2OSTCO voor verbindingen naar Nederland, Bevoorrading en Transportcommando zorgde samen met DVVO voor de vele verplaatsingen, geneeskundige ondersteuning werd geleverd door 13 Geneeskundige Compagnie en uiteraard 133 en 134 Herstelpeloton zorgden ervoor dat de (wapen)systemen inzetbaar bleven.

Nederlands-Duitse samenwerking

Nederlanders en Duitser werken steeds intensiever samen op het gebied van Grondgebonden Luchtverdediging. In het midden van Polen deden beide landen dat met het PATRIOT-luchtverdedigingssysteem en in Ustka traden de luchtverdedigingssystemen voor de korte afstand voor eerst samen op in de BSTF. Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband moet in 2023 deel uitmaken van de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF), de NAVO-flitsmacht.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB