Uitreiking Mobilisatie Oorlogskruis

Dit jaar heeft de commandant van het Korps Veldartillerie, kolonel Michel Roelen, meerdere malen de eer het Mobilisatie-Oorlogskruis uit te reiken aan nabestaanden van oud-artilleristen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gediend.

Deze uitreikingen vinden op de Legerplaats bij Oldebroek plaats. Voor de families, die veelal met meerder generaties aanwezig zijn, is dit een ontroerend moment: ze krijgen niet alleen postuum deze medaille uitgereikt, maar horen ook het persoonlijke verhaal van hun (groot)vader/oom. Maj b.d. Dick van Zuidam doet steeds het onderzoek voor deze persoonlijke verhalen. Ook wordt postuum de veteranenspeld uitgereikt. De families spreken allen hun grote waardering uit voor deze ceremonie en het toekennen van deze onderscheiding.

Het door Frans Smits ontworpen Mobilisatie-Oorlogskruis 1939-1945 is een vierarmig, bronzen kruis met een middellijn van iets meer dan vier centimeter. De armen lijken op zwaardpunten. Tussen de armen van het kruis zijn twee gekruiste steekwapens, het besluit spreekt van “stormdolken”, op een kleine stralenbundel geplaatst. In het midden van het kruis is de in de mobilisatiedagen gedragen helm van de Nederlandse infanterie geplaatst met daarop een lauwertak. De achterzijde is vlak, met in een cirkelvormig uitgediept vlak de in reliëf uitgevoerde tekst “DEN VADERLANT GHETROUWE”, een citaat uit het Wilhelmus. Het lint is paars met een smalle oranje middenstreep.

Na de Eerste Wereldoorlog was het instellen van een tastbare herinnering aan de vierjarige mobilisatie aan het particulier initiatief overgelaten. Zo ontstond in 1924 het Mobilisatiekruis 1914-1918. In navolging hierop Koningin Wilhelmina na de Tweede Wereldoorlog in 1948 een formele onderscheiding ingesteld, het Mobilisatie-Oorlogskruis, om oud-militairen die in de periode 1939 – 1945 in werkelijke dienst zijn geweest te eren en waarderen. Helaas hebben veel militairen na de oorlog en in leven nooit deze onderscheiding ontvangen. Het is een troost dat dit nu, postuum, alsnog kan plaatsvinden.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB