Uitreiking officierskruis voor eervolle langdurige dienst

Op dinsdag 6 december 2022 werden tijdens een gezamenlijke ceremonie van het VustCo en JISTARC in de officierscantine van de Legerplaats bij Oldebroek de officierskruizen uitgereikt.

 

Het officierskruis is een onderscheiding voor eervolle langdurige dienst van 15-, 20-, 25-, 30-, 35- of 40-jaar. Sinds 1844 worden de onderscheidingen jaarlijks uitgereikt op 6 december, de verjaardag van koning Willem II, die de onderscheiding destijds heeft ingesteld. Omdat tijdens deze uitreikingen in het officiersverblijf traditioneel een glaasje jenever wordt genuttigd, wordt deze onderscheiding ook wel het jeneverkruis genoemd. Het uitreiken van een officierskruis mag als een bijzondere, niet alledaagse, gebeurtenis worden beschouwd.

Dit jaar ontvingen 13 officieren van het VustCo en JISTARC deze onderscheiding. Na het opstellen van de decorandi en het oplezen van het voorleesbesluit, reikte commandant VustCo, Kolonel M.W.A.M Roelen, na een korte toespraak, de onderscheidingen (kruis of nieuwe cijfer) uit. Voor het VustCo waren dit de volgende officieren: Luitenant-kolonel (bd) R.F. Schuurman (40), Luitenant-kolonel H. te Kulve en Luitenant-kolonel E. Horlings (30), Majoor E.T. Rosloot (25), Luitenant-kolonel R.C.H. de Vries (20) en Majoor J.S. Breukel (niet aanwezig) (15). Na de plechtige ceremonie volgde een receptie waarbij de decorandi gefeliciteerd werden.

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB