Unieke samenwerking binnen lucht- en raketverdediging

Unieke samenwerking binnen lucht- en raketverdediging</p><br /> <p>

Nederlandse luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) hebben in november 2019 samen met Japanse en Amerikaanse militairen deelgenomen aan een multinationale luchtverdedigingsoefening op Fort Bliss Texas in de Verenigde Staten. Tijdens de oefening Imperial Crucible hebben de landen gezamenlijk een Live-Firing met het PATRIOT wapensysteem uitgevoerd. Het integreren van procedures en werkwijzen om gezamenlijk een dreiging vanuit de lucht aan te pakken, speelde een hoofdrol tijdens deze oefening.

De luchtverdedigers van het 802 PATRIOT-squadron hebben in de meest westelijke punt van de staat Texas intensief de samenwerking op het gebied van grondgebonden luchtverdediging beoefend. De samenwerking tussen de Nederlanders en Amerikaanse collega’s van 11th ADA “Imperial” Brigade bestond uit het in stelling brengen en (her)laden van het Amerikaanse PATRIOT wapensysteem. Ook het vergelijken van procedures en werkwijzen om in een multi-nationale operatie op effectieve wijze luchtdreiging te bestrijden zijn beoefend. Imperial Crucible is afgesloten met het daadwerkelijk afschieten van raket-wapensystemen tijdens een tri-nationale Firing op McGregor Range Complex.

Kennisoverdracht

Tijdens de eerste week hebben de Nederlandse militairen van het DGLC de Amerikaanse PATRIOT-systemen leren kennen. Het opbouwen van het systeem en het uitvoeren van een tactische verplaatsing zijn zowel volgens Nederlandse- als Amerikaanse procedures uitgevoerd. Tevens is er getraind met gesimuleerde lucht- en raketverdedigingsscenario’s en zijn de crews verantwoordelijk voor de (raket) lancering geoefend in het laden en herladen, de zogenaamde reload. Het zo snel en veilig mogelijk opbouwen van lanceerplatformen is ook beoefend tijdens een gezonde competitie. De Nederlanders hebben zegegevierd op alle competitie onderdelen tijdens deze zogenaamde launcher-challenge.

Japanse samenwerking

De laatste dagen van de oefening heeft in het teken van gestaan van het voorbereiden en uitvoeren van een Live-Firing, waarbij er daadwerkelijk raketten werden afgeschoten op bewegende doelen. Voor certificeringsdoeleinden brengt de Japanese Air Self Defense Force (JASDF) al 55 jaar voor 3 maanden een luchtverdedigingsysteem naar Fort Bliss Texas en hebben met dit systeem deelgenomen aan de live-firing. Het is voor het eerst in de rijke Nederlandse luchtverdediging historie dat er samengewerkt is met Japanse luchtverdedigers. De Japanse crew heeft met hun Patriot raket een drone uitgeschakeld die op aanwijzing van een bi-nationale Amerikaans/Nederlandse crew als doel werd aangewezen. Tegelijkertijd heeft deze gemixte crew vanaf het Amerikaanse systeem een onderschepping uitgevoerd op een tweede onbemand vliegtuig.

Andere artikelen

VETERANEN

VETERANEN Nederland kent in totaal ongeveer 130.000 militaire veteranen. Deze groep bestaat uit ongeveer 100.000

Lees verder »
Login ledengedeelte VOAWEB