Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA) zet de traditie voort van het Artillerie Trompetterkorps (ATK).
De fanfarebezetting wordt gevormd door ca. 50 muzikanten met trompetten, cornetten, bugels, trombones, hoorns, euphoniums, baritons, bassen, saxofoons en slagwerk.
Sinds 2018 heeft het ROA ook een eigen sectie met 10 tamboers.

Het embleem van het ROA bestaat uit een lyra in combinatie met gekruiste kanonnen in goud op een veld in artilleriekleuren zwart en rood.
Contact en nadere informatie: over bijeenkomsten van het ROA, aanmelden als muzikant bij het ROA of vriend(in) worden van het ROA, kijk dan op de website www.reunieorkestartillerie.nl
Voorzitter Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA)
Luitenant-kolonel der artillerie b.d. F.T. Dürst Britt, tfn 0578-691646
Website www.reunieorkestartillerie.nl
Contactadres ftdurstbritt@kpnmail.nl
Historie
Van oudsher zijn er bij het leger muzikanten ingedeeld en bij de Artillerie (de kanonnen) waren dat bereden trompetters. Zij waren onmisbaar bij de bevelvoering op het gevechtsveld. De geblazen signalen overbrugden immers grote afstanden. Vaak werden de trompetters verenigd in een trompetterkorps, dat bij uitrukkende dienst aan het hoofd van de colonne reed. In de 20e eeuw kreeg de ceremoniële rol steeds meer aandacht. Het eerste Nederlandse artilleriemuziekkorps dateert uit de Napoleontische tijd anno 1810. Het Artillerie Trompetterkorps (ATK) heeft bestaan van 1960 tot 1995.
Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA) werd opgericht op 24-11-2001.
Sinds 2007 bestaat er ook een koper-ensemble bij het ROA.

Organisatievorm: Het ROA wordt gesteund door de stichting ROA.
Het ROA is in 2015 door de IMMK erkent als een vrijwilligersorkest bij Defensie.
Vrienden: Naast muzikanten kent het ROA ook vrienden die het orkest moreel en financieel steunen. Zij ontvangen jaarlijks een Nieuwsbrief (en periodiek digitaal) met wetenswaardigheden over het afgelopen jaar en het komend jaar. Aangezien de stichting ROA is aangemerkt als culturele ANBI zijn giften aftrekbaar. Aanmelden kan via secretaris@reunieorkestartillerie.nl.

Directie: Peter van Dinther is dirigent. Hij wordt gesteund door Nico van Oudheusden als plaatsvervangend dirigent en door Bert van Faassen als tamboer-maître. Jaarlijks wordt door de muziekcommissie een muziekprogramma vastgesteld o.l.v. Pierre van Lanen en wordt uitgevoerd als het Artilleriejaarconcert.
Tenue: Het uniform van de leden van het ROA is de tweekleurige service-dress dat tot 2005 was ingevoerd bij de Koninklijke Landmacht en ook bij het ATK. Ook kan worden opgetreden in de geklede tenue van de Artillerie (anno 1959: zwart, hoge kraag, dubbele rij knopen en rode bies in de broek) waarbij i.p.v. een talpa de kwartiermuts veldartillerie wordt gedragen.
Bij bijzondere gelegenheden wordt toestemming verkregen van Commandant Landstrijdkrachten voor het mogen dragen van het ceremoniële tenue van de Artillerie.
Optredens: Het ROA heeft sinds 2002 opgetreden in Nederland en in het buitenland tijdens vele militaire- en civiele evenementen zoals open dagen, commando-overdrachten, jubilea, etc. Zo werd o.a. deelgenomen aan defilés, taptoes, concerten, ceremonies en herdenkingen. Ook optredens in combinatie met andere muzikale- en re-enactmentgroepen zijn inmiddels met succes uitgevoerd.
De optredens (10 à 15 x per jaar) hebben een link naar de diensttijd bij het ATK/ de Artillerie.
In hun taptoeshow wordt samengewerkt met de Schutterij van ’s-Hertogenbosch.

Muzikanten: de muzikanten van het ROA hebben in principe gediend bij het voormalig ATK, bij een ander militair muziekkorps of bij een eenheid van het Wapen der Artillerie. Bij uitzondering kunnen ook andere muzikanten worden opgenomen in het ROA als permanent lid of als gastspeler.

Repetitiedagen: Er wordt ca. 1x per 3 weken op zaterdag gerepeteerd in de sporthal op de Legerplaats bij Oldebroek (LbO) in ’t Harde. Het adres van de repetitie is: Eperweg 149 8084 HE ’t Harde. Bezoeken moeten tevoren worden aangekondigd i.v.m. toegangsregeling.